Епископ Исихије на прослави Дана Другог центра за обуку

 

Други центар за обуку у касарни „Војвода Живојин Мишић“ и ове године пригодном свечаношћу обележио је Дан јединице – 15. октобар, установљен као успомена на славно ослобађање Ваљева у Великом рату, које су издејствовале јединице Друге армије под командом војводе Степе Степановића.

За српску државу, од њеног настанка, највећа вредност је била и остала – слобода. И то се јасно види у отпору пруженом у Великом рату војно супериорнијој Аустроугарској монархији. Борбом за слободу наш народ је показао да је слобода малих народа већа од насиља великих и моћних, рекао је у обраћању на свечаној академији командант Центра пуковник Саша Стојиљковић. Други центар за обуку настао је 24. јуна 2011. године преформирањем Четвртог центра. Са поносом наставља традицију Петог пешадијског пука Краља Милана, који је учествовао у свим ратовима које је Србија водила од 1903. до 1918. године. Војници који су из овог Центра отишли на даље служење са поносом носе сећање да су обуку прошли у Ваљеву, а припадници Центра стално учествују у хуманитарним акцијама како у овом крају, тако и шире. Сарадња са локалним и окружним властима је одлична, истакао је пуковник Саша Стојиљковић.

  • Војска Србије је увек и у свему уз свој народ, јер је она део народа. Помагали смо цивилним властима у борби против вируса корона. Нашли смо се кад год је требало и рачунајте да ћемо биту увек ту уз свој народ – поручио је пуковник Стојиљковић.

Свечаној академији присуствовали су представници Војске Србије, Полицијске управе, локалне самоуправе, јавних установа и медија. Част овом важном догађају указао је својим доласком Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије. Након културно – уметничког програма, Владика Исихије благословио је официре и провео пријатне тренутке у разговору са њима.

Ј. Ј.