Владика Исихије у посети ОШ „Милован Глишић“ у Ваљевској Каменици

У оквиру акције даривања ученика школским прибором, коју са његовим благословом реализују Светосавска омладинска заједница и Епархијски одбор за веронауку, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије уприличио је данас прву посету Основној школи „Милован Глишић“ у Ваљевској Каменици, једној од најстаријих школа у Србији, основаној 1824. године. У име колектива и ученика школе, добродошлицу ваљевском архипастиру пожелела је директорка Данијела Марковић. Пакете школског прибора добило је 26 ученика.

Каменичка основна школа са издвојеним одељењима (Горња Буковица, Доња Каменица, Кацапа, Миличиница, Осладић, Оглађеновац и Убић)данас броји 150 ученика. Од тога, њих 148 похађа веронауку као изборни предмет. За тако висок одзив заслужан је вероучитељ Милан Јанковић, који је изузетно важан део колектива школе, навела је у свом обраћању директорка Данијела Марковић. Такође, школа има изузетну сарадњу са надлежним свештеницима на парохијама на којима се налазе издвојена одељења школе, а традиција је да свака школска година почиње молебаном за успешно учење. „Ваше присуство данас ће свакако учврстити темеље живота школе и Цркве“, поручила је Данијела Марковић поздрављајући уваженог госта.

Изразивши радост због посете каменичкој школи, Владика Исихије је рекао да је школа најзначајнији део нашег живота. У њој се људи обликују и примају знања која ће им бити потребна за живот који их очекује, а још више од тога –  деца се у школи формирају као личности. Јер, указао је он, човек је створен да буде у заједници, да живи са другим људима. Када тако живимо, ми смо истински у могућности да будемо људи.

  • Ви се овде учите да поштујете једни друге, да прихватите оног другог, без обзира на то да ли вам се свиђа и да ли се слажете у неким мање важним стварима. Учите се да будете прави људи, да са љубављу и поштовањем сарађујете са својим ближњима. Учите се и да се живот одвија по правилима и та правила чине цивилизацију, чине друштво. Наставници вас упућују у та знања и васпитавају вас. Знање је веома важно, али још важније јесте васпитање, кад наставници својим примером показују како треба радити, трудити се и извршавати одређене задатке. Све то заједно чини да ви постанете одрасли људи кад се заврши школовање – рекао је Епископ Исихије.

Постојање веронауке у школама је велики благослов. Она је посебан предмет који нас учи вишим истинама о Богу, Који нас је створио, и Цркви, која је заједница људи који верују у Господа Христа. Зато је, истакао је Владика Исихије, веронаука спој између школе и Цркве.

  • Молимо се Богу да благослови све вас, цео колектив школе и сву децу која похађају ову школу. Нека сви узрастате у љубави и радости у Господу нашем – благословио је Владика Исихије ученике и запослене у ОШ „Милован Глишић“ Ваљевска Каменица и њеним издвојеним одељењима.

У непосредном контакту са ђацима, Владика Исихије испричао је понешто о себи и својој служби у Ваљевској епархији, чијем је верном народу постао духовни отац 27. јуна 2021. године, када је устоличен у овдашњи епископски трон. Ученици су, пак, са њим поделили утиске о учешћу на ликовном конкурсу у част јубилеја Светог Владике Николаја, спортским активностима и путовању до школе, а вероучитељ Милан Јанковић информисао га је о њиховим наступима у емисији „Кад анђели проговоре“ на Радију Источник. Договорено је да се наредне године организује поклоничко путовање у манастир Ковиљ, чији је игуман био Владика Исихије пре избора за ваљевског архипастира. Одговарајући на питање присутних о томе како је доживео народ овог краја, Владика Исихије је рекао да је народ овде традиционалан и побожан, да држи до обичаја и да одолева разним утицајима са запада, где се разграђују све вредности на којима смо одрасли (породица, Црква, вера у Бога), што много значи епископу.

  • У Ваљеву је јака вера и јака традиција. Народ је побожан и живи по јеванђељу колико је то могуће у данашњем времену. На мане нисам наишао до сада – са задовољством је констатовао Владика Исихије.

У име Епархије ваљевске, Светосавске омладинске заједнице и Одбора за веронауку,  ученике  је школским прибором даривао духовник СОЗ –а ђакон Мија Бојиновић. По благослову Владике Исихија, ђакон Бојиновић упознао је ђаке о активностима СОЗ –а, а потом су их обојица заједно позвали да и они постану њихови чланови.

Ј. Ј.