Састанак Владике Исихија са директорима основних и средњих школа

Добри резултати као пут до нових успеха

Традицију сусрета са директорима основних и средњих школа са територије Епархије ваљевске на Дивчибарама почетком школске године, коју је установио блаженопочивши Епископ Милутин, наставио је његов наследник Епископ ваљевски Г. Исихије. Тридесетак директора и представника образовних установа поделило је своје утиске о животу веронауке у школама, истакавши допринос вероучитеља у разним школским пројектима. Владика Исихије је изразио радост поводом данашњег састанка и жељу за интензивнијом сарадњом, како би верска настава дала још боље резултате. Похвале о сарадњи са Епархијом ваљевском упутила је и начелница Школске управе др Зорица Јоцић.

Састанак је отворио секретар Епархијског одбора за веронауку јереј Далибор Чкојић, упутивши благодарје Владики Исихију и свим учесницима сабрања. Одзив за веронауку и ове школске године (88 у основним и 83 одсто у средњим школама) Епархију ваљевску држи на врху међу епархијама Српске Православне Цркве. Владика Исихије овом сегменту мисије Цркве придаје посебан значај, о чему говори и његова приступна беседа приликом устоличења, у којој је најавио да ће сарадњи са школама посветити посебну пажњу.

  • Времена се данас убрзано мењају и додатно је потребно да осмислимо неке стратегије. Епидемија корона вируса ће имати несагледиве последице. Сви смо затечени и прилика је да се више ослонимо једни на друге, да покажемо братску солидарност. Ми у Цркви, од епископа, преко свештеника и монаха, до верног народа, смо служитељи благодати Божје и имамо задатак да ту благодат делимо са ближњим. А ближњи је свако ко се нађе у нашој околини. Зато Црква читаво друштво узима под своје окриље – рекао је Владика Исихије. Служба вероучитеља јесте служба између Цркве и образовања и због тога је важно да једни према другима будемо добронамерни и да нађемо нове видове сарадње као што су помоћ сиромашним ученицима, организовање предавања у школама и све оно што може допринети добром односу између директора и наставника и свештенства, истакао је Владика Исихије.

Начелница Школске управе др Зорица Јоцић упознала је Владику Исихија са радом институције којом руководи, а чија се надлежност простире на територије Колубарског и Мачванског округа. Када је реч о веронауци, последњих неколико година није било примедби везаних за њену реализацију ни од Епархије ваљевске, ни школа, навела је др Јоцић. Школска управа спољашњи надзор наставе спроводи на часове веронауке као и свих осталих предмета. Постоје вероучитељи који свој посао раде изванредно, а има и они који би могли још да напредују. Нарочите похвале др Зорица Јоцић упутила је Епархијском одбору за веронауку и секретару оцу Далибору Чкојићу. У времену наставе на даљину, Одбор је реализовао видео часове, чиме се ретко која епархија може похвалити и то је, истакла је она, вредно дивљења и пажње. Школска управа сјајно је сарађивала са блаженопочившим Владиком Милутином, који је осветио новоизграђени објекат ОШ „Милован Глишић“ и увек пружао подршку. Такође, навела је начелница, добра сарадња постоји и са Православном народном хришћанском заједницом „Воздвиженије Часног Крста“, која је много учинила за ученике на сеоском подручју. У разговору са Владиком Исихијем, директори и представници школа похвалили су своје вероучитеље на које су поносни и који су јако лепо прихваћени у колективима. У Ваљевској гимназији вероучитељица Бранка Јевтић – Стојановић је помоћник директора, док је наставник веронауке у ОШ „Нада Пурић“ ђакон Јован Новитовић председник Школског одбора. Директор Пољопривредно – хемијске школе у Обреновцу Драгољуб Златановић предложио је да се покрене иницијатива за решавање статуса вероучитеља, како не би били сваке године у неизвесности око радног места. Иницијативу су подржале његове колеге, као и Епископ Исихије. Састанак је завршен трпезом љубави за којом се неформално разговарало о разним темама.

Ј. Ј.