Циклус трибина „Православље и млади“ настављен предавањем о љубави

„Шта препознајемо у другим људима, то носимо у себи“, протојереј-ставрофор др Владимир Ступар

Протојереј-ставрофор др Владимир Ступар, ванредни професор на Православном богословском факултету „Свети Василије Острошки у Фочи“ и старешина Саборне цркве у Сарајеву, био је гост нове трибине у оквиру циклуса „Православље и млади“ у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву. Он је у четвртак 23. септембра говорио на тему „Љубав као основ постојања“, а поред великог броја свештенослужитеља и верника, предавању је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије. Претходно је отац Владимир одслужио Акатист Светом Нектарију Егинском у светињи посвећеној грчком светитељу. Музички део вечери употпунио је појањем Камерни хор „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић, док је предавача и окупљене поздравио јереј Дејан Трипковић, уредник трибина „Љубав је начин постојања и без љубави према ближњима не можемо да се спасимо“, једна је од бројних порука оца Владимира упућена Ваљевцима.

Доносећи благослов Светог Петра Дабробосанског и осталих српских мученика, прота Владимир Ступар је одржао изузетно надахнуто предавање о величини и снази љубави, која све испуњава и без које се хришћанство не може замислити. Говорећи о стварању света ни из чега и прародитељском греху, предавач је на Адамовом примеру показао да је човек неспособан за покајање јер је другог окривио за оно што је сам скривио. „Адам је неспособан да постоји зарад љубави“, рекао је отац Владимир, додајући да се по угледу на свог прародитеља људи боре да обезбеде што више материјалних богатстава не би ли преварили смрт.

Човек углавном има погрешну представу о томе шта је љубав, посматрајући је једнострано кроз родбински, пријатељски или емотивни однос, не схватајући да је она начин постојања, као и да је Бог створио овај свет управо из љубави. „Бог је љубав јер он није затворен у себе. О Божанској суштини не можемо да кажемо ништа јер је Он несазнатљив, али нам је Божанска тајна откривена кроз Сина“, рекао је предавач, подсетивши сабране да је сваки човек потенцијални Богочовек, о чему су посебно кроз своје проповеди говорили Свети Николај Српски и Ава Јустин. Да је човек биће заједнице и да нема љубави без љубави према ближњима, рекао је и отац Владимир који је подвукао да се човек спашава кроз другог човека. „Осуђујући другог човека, ми смо онеспособљени за љубав, а она је начин постојања“, нагласио је прота који се увек питао како је могуће да у многим људима који живе хришћанским животом нема љубави. То је поткрепио бројним поучним примерима чије би поруке биле: „ако одгурнемо ближњега, огрешили смо се о Бога“ и „све што чиниш, себи чиниш“.

Човек тражи савршенство у другом човеку и то га спречава да пусти Господа у себе који стоји на вратима срца и куца. „Огроман је подвиг потребан да би човек себе исправио“, каже отац Владимир, инсистирајући на покајању и разумевању за непријатеље, као битним предусловима за љубав. „Кад смо неспособни да волимо, почињемо да мрзимо, а љубав постаје само реч која звечи. Позвани смо да превазиђемо сваки грех и сваку страст. Да живимо и да дишемо Духом Светим“, закључио је предавач после чијег излагања је уследила дискусија у којој је учествовао и Владика Исихије.

Предавање „Љубав као основ постојања“ сви заинтересовани ће наредних дана моћи да погледају на ваљевској ТВ „Марш“ или да послушају у програму и на интернет страници епархијског радија „Источник“. Уредник трибина јереј Дејан Трипковић најавио је да ће наредни гост бити познати глумац и музичар Никола Пејаковић. Популарни Коља ће у Ваљево доћи половином октобра месеца.

Марина Марић

Снимак предавања у целости на каналу радија Епархије ваљевске „Источник“