Преносимо: Свечано обележен имендан Епископа Лаврентија у Шапцу

СЛУЖБА СВЕТОМ САВИ

Промоцијом књиге песника Матије Бећковића

свечано обележен имендан Епископа Лаврентија у Шапцу

На дан светог мученика Архиђакона Лаврентија, у понедељак 23. Августа 2021. године, у пространом духовно-културном центру Епархије шабачке у Шапцу, у Храму Светог Саве, задужбини Владике Лаврентија, приређене су пригодне свечаности којима је обележен имендан, по хиротонији, најстаријег архијереја наше Цркве. Најпре је у 9 сати служена свечана архијерејска Литургија и пререзан славски колач. Владика Лаврентије се бираним речима захвалио присутном народу и свештенству на честиткама, упутивши благослове црквеној пуноћи целе Шабачке епархије.

Увече у 19 сати, на платоу испред храма одржана је промоција новог издања књиге „Служба Светом Сави“ које се појавило после 33 године у издању „Гласа Цркве“. Гост вечери био је аутор – песник Матија Бећковић, који је евоцирао успомене на прво издање 1988. године и почетке градње Храма Светога Саве на Врачару. Књига је тада штампана у тиражу од 20.000 примерака и цео тираж поклоњен као прилог за изградњу храма. Песник се одрекао свог дела прихода „за покој душе мајке Зорке и оца Вука“, а „Глас Цркве“ свој део приложио „у име свих оних који, из ма којих разлога, не учествују у његовој изградњи“.

Представљању књиге присуствовао је велики број љубитеља књиге – духовна, културна и интелектуална елита града Шапца. Торжество свечаности и празника увеличао је својим присуством високи драги гост из Ваљева– Преосвећени Епископ Ваљевски Исихије, посведочивши љубављу својом и жртвом библијску реч: „Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно“ (Псалам 133, 1).

У свом пригодном слову, Владика Лаврентије захвалио је харизматичном песнику и присутном народу, узносећи молитвену захвалност Господу на дару за „многаја и благаја љета“ свога земнога века. Истакао је да је 12. августа напунио 63 године живота у монашкој ризи, а 16. августа пуних 54 године архијерејске службе, подсећајући присутне да је то, у осмовековној историји Српске Православне Цркве, најдужи архијерејски стаж једног епископа. Цитирајући познате стихове Јована Јовановића – Змаја: „И где год је трунка пепела му пала, ту је нова љубав роду засијала“, исповедио је своју веру да је његова задужбина никла из светосавске „трунке пепела“, указујући на храм као живо сведочанство истинитости бесмртних стихова. Владика је захвалио на Божјој милости и помоћи у току подизања своје задужбине, првога храма посвећеног првом српском архиепископу и просветитељу у Шабачкој епархији, свецу на чији је дан 27. јануара 1935. године рођен и први пут угледао светлост Божјег дана.

Академик Матија Бећковић у свом обраћању поводом новог издања књиге после 33 године, упутио је присутним љубитељима књиге снажну поруку као завет: „Нека храм на Врачару буде цвет корена који је Свети Сава закопао пре осам векова под Атосом, у Хиландару. Корена, чије гране допиру до свих пет континената, а круна му у наше дане избија на Врачару. Нека невидљиви храм из нашег срца изађе на видело и нека иде увис, у небеса духа и твораштва, онолико колико има жила… Нека Храм Светога Саве на Врачару буде спомен на прошлост, а знамен за будућност… Будимо достојни Светосавског храма! Онај који је састављао планине, нека састави и нас, који му се обраћамо молитвом: Пожури се Саво Свети, и пакости избави нас, јер јади велики и ратни, рабе твоје држе, телесни и душевни“.

Уредник Гласа Цркве, протођакон Љубомир Ранковић, који је приредио прво и друго издање знамените књиге највећег српског живог песника, говорећи о мотивима поновног штампања ове књиге, рекао је: „Ова књига Матије Бећковића штампа се поново после 33 године – Христовог земнога века – у благословеним данима завршетка изградње храма на на Врачару. У Божјем храму наставља се СЛУЖБА СВЕТОМЕ САВИ до скончанија света и века, све до другог пришествија Христова.

Слава Богу на свему и за све!“

На крају свечаности, песник Матија Бећковић уручио је свим присутнима на дар по један примерак књиге са својим потписом и пригодном посветом.

 

                                                                                                  (Глас Цркве – ИНФО)