Уметнички печат Небојше Дугалића јубилеју Храма Светог Пантелејмона

Нека Бог буде заокружење наших жеља!

У оквиру прославе јубилеја – 25 година од освећења темеља и 20 година од освећења Храма Светог Пантелејмона на Дивчибарама, предавање „Позиција хришћана у савременом свету“ одржао је један од најбољих српских глумаца данашњице Небојша Дугалић. Душекорисна расуђивања о актуелним темама, Дугалић је употпунио ауторским пројектом, монодрамом „Исповест Димитрија Карамазова“, базираном на роману „Браћа Карамазови“ славног руског аутора Фјодора Достојевског. Уметничкој вечери у парохијском дому дивчибарске светиње присуствовали су Преосвећени Епископи ваљевски Г. Исихије и аустралијско – новозеландски Г. Силуан, др Зоран Деврња, професор Православог богословског факултета у Београду и бројни уважени гости.

„Дужни смо да покајемо сваку своју несличност са Христом“, речи су старца Софронија из Есекса у којима је сабрана мера самоспознаје у овом свету, упутство да у суђењу свету почнемо од нас самих, те дођемо до закључка колико смо сами недорасли Христу и неспособни да Његовом љубављу загрлимо свет, нити да Његов загрљај примимо. Нећемо никада исправити овај свет замерањем другима, указао је Небојша Дугалић.

  • Сви смо ми свакакви, али Христос је дошао за све. Он није рекао:“Ја страдам за онe који су то заслужили, него за све“. Није оставио никога и ништа изван позива у Свој загрљај, што ће рећи Христос није дошао да утврђује да ли смо овакви или онакви, већ да нас позове да будемо Његови. То је много дубље од наших психолошких заплитања, некада и окривљивања себе, ближњих и света. То се дешава, јер не запитамо себе колико смо Христови или барем налик Христовом смирењу на крсту – казао је Небојша Дугалић у оквиру казивања уз водитељско посредовање теолога Милинка Милићевића.

Господ нас воли безрезервно као што родитељ воли своје дете, а ми треба да научимо да наш славослов Богу буде оно што одређује наше постојање. Када тако гледамо на ствари, онда цео свет изгледа другачије. Сви имамо право на своје несавршности и рањивости и човек не може да одлучи да буде савршен. Може само у томе да се вежба, јер нас Господ на то позива. Чежња да ходимо у смеру ка загрљају Божјем је наше призвање, истакао је угледни српски уметник и интелектуалац.

Бог неће насилно да нам помогне, чека да Му се обратимо. И треба да се трудимо да омогућимо Богу да нам помогне.

  • Ако се размахујемо својом себичношћу, ако смо само себи битни, где да нам приђе? Вежбамо се да будемо гневни, себични, да се све врти око наших интереса, жеља и амбиција… Дакле, бирамо да не дамо Богу да нам помогне. Али, можемо да Му дамо скрушеношћу, смирењем, стрпљењем и непрестаним призивањем да Он буде тај у Коме ће се све наше догодити. Да Он буде заокружење свих наших жеља. Само се са Христом можемо спасити и тамо где је Он вечновати– једна је од мноштва сјајних поука Небојше Дугалића изречених на предавању у оквиру програма обележавања јубилеја Храма Светог Пантелејмона.

На крају предавања свештенослужитељ дивчибарског храма јереј Дарко Крунић позвао је све присутне на централну прославу јубилеја – Свету Архијерејску Литургију на дан празника 9. августа лета Господњег 2021. године, са почетком у 9 часова.

Ј. Ј.