Илинданско славље у Храму Светог великомученика Георгија

Владика Силуан: Свети пророк Илија је био будилник свог времена

Празник Светог пророка Илије у Црквеној општини Ново Ваљево и ове године протекао је у знаку молитвеног  сабрања, хуманости и народне радости, како се од давнина овај панађурски дан памтио у граду на обалама Колубаре. Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог великомученика Георгија служио је Преосвећени Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан, духовно чедо блаженопочившег Владике Милутина и овог краја, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и свештенства из Ваљева, те појање хора нововаљевског храма.

Празник великог боговидца, ревнитеља, пророка из града Тесвита 9. века пре н. е., који је у извесном смислу представљао савест свог времена, опомиње нас да данас попут његових савременика не заменимо веру у једног истинитог Бога за веровање у псеудобожанства и идоле, како су стари Јевреји чинили под утицајем царице Јазавеље. „Свети пророк Илија послат је као будилник,труба и благовесник да сведочи веру у живог Бога у времену отпадништва“, рекао је у илинданској проповеди Владика Силуан. „Данас је ту да свет разбуди Православна Црква. Она носи пророчку реч и позвана је да враћа свет Богу и истини Божјој, а кроз ту истину да нас враћа и нама људима, да знамо ко смо и шта смо, за шта смо призвани“, истакао је он. Честитајући славу учесницима молитвеног сабрања, Владика Силуан је заблагодарио Епископу ваљевском Г. Исихију на благослову да служи Литургију, свештеницима који су саслуживали и вернима на молитвеном учешћу.

Прослава Илиндана настављена је традиционалним вашаром, којег је Црквена општина Ново Ваљево обновила пре седам година. У складу са актуелним епидемиолошким мерама, у оквиру манифестације, Црвени крст Ваљево и Служба трансфузије и ове године су организовали акцију добровољног давања крви, која сваке године бележи одличан одјек на радост здравствених радника и свих којима је крв потребна.

Ј. Ј.