Илинданска академија у Удружењу „Загрљај“

Празник Светог пророка Илије Удружење „Загрљај“, у сарадњи са Православном народном хришћанском заједницом „Воздвиженије Часног Крста“ и пријатељима, обележило је духовном академијом на својој летњој позорници у Тешњару. Као и приликом недавне Видовданске академије, посетиоци су и овога пута имали прилику да уживају у делима традиционалне уметности овог поднебља, која опевају духовност и славне личности и тренутке народне историје. У празничној беседи протојереј – ставрофор Милинко Јовић, духовник ПНХЗ, указао је на то да смо сви призвани на служење Богу, без обзира на то шта нам је професија и ком друштвеном сталежу припадамо. О томе нам сведочи мноштво примера – од Светога Саве, који на Божји позив постаје учитељ и духовни отац свом народу, преко Светог Кнеза Лазара, од Господа позваног на браник хришћанске Европе,  до Николе Тесле, који је лепоту Божје творевине осветлио. Попут тих великих служитеља, истакао је отац Милинко Јовић, и ми смо позвани да служимо Господу. И богати, и сиромашни, и здрави и болесни… Свако од нас је позван да твори Божју како би нас Господ препознао и у часу Страшног суда увео у Царство небеско.

  • Ако нам некада ударци овога света буду тешки, чврсто верујмо да у нашем страдању Господ стоји уз нас и теши нас :“Не бој се, само веруј“. Ако наша страдања потрају и током целог живота, Господ обећава да ће нас крунисати венцем вечног живота и Царством у коме Он царује са Оцем и Духом Светим, где анђели и светитељи обитавају и где је вечна радост – поручио је прота Милинко Јовић, благословивши учеснике и посетиоце академије.

У уметничком делу програма наступили су: Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Вањом Урошевић, млади гуслар Стефан Милић, здравичар Видоје Јевремовић, Музичка група „Нектарија“, рецитаторке Ивона Продановић и Миљана Теовановић, воденичар Драган Живановић и Дом културе „Извор“. На крају сабрања, председница Удружења „Загрљај“ Лепа Пиргић захвалила је свима који су својим учешћем и доласком подржали прво „тешњарско вече“ на летњој позорници „Загрљаја“.

Ј. Ј.