Прослава јубилеја дивчибарске цркве у знаку Косова и Метохије

Прослава два јубилеја Храма Светог Пантелејмона на Дивибарама, 25 година од освећења темеља и 20 година од изградње светиње, отпочела је 31. јула представљањем савременог стваралаштва прегаоца са Косова и Метохије. Сала Конака при Храму била је мала да прими све оне који су желели да се изблиза упознају са књижевним, ликовним и драмским стваралаштвом Дома културе Грачаница, главним културним центром јужне српске покрајине. Поред неколицине свештенослужитеља Епархије ваљевске, вечери су присуствовали и Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан, протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, некадашњи ваљевски парох и иницијатор изградње дивчибарске цркве, док је протојереј-ставрофор Милинко Јовић, духовник Православне народне хришћанске заједнице довео педесетак чланова и поштовалаца братства. Прослава је организована са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија.

Невреме, праћено јаком кишом и ветром, онемогућило је да се гости са Косова и Метохије представе у прелепој порти дивчибарске светиње, али то није омело госте ове планине да у веома великом броју дођу у Конак и задиве се истрајности, вери и оптимизму који гаје уметници у „гетоизованим“ срединама, како је истакао историчар Александар Гуџић, уредник историјско-документарних и трибинских програма у Дому културе Грачаница. Добродошлицу окупљенима је пожелео јереј Дарко Крунић, свештенослужитељ Храма Светог Пантелејмона, док је о прослави два јубилеја више говорио протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први. „Храм је врхунац људске уметности и зато је прослава у знаку уметности“, подвукао је отац Дарко. Маја Тодић, сликарка, уредница ликовних програма Дома културе Грачаница, представљајући савремену ликовну сцену на Косову и Метохији, истакла је да се преостали Срби боре културом и молитвом иако су суочени са озбиљним проблемима, као што су затирање, потирање и брисање националног идентитета. Нарочито је поносна на ликовну колонију која се одржава у манастиру Светих Архангела код Призрена. Историчар Александар Гуџић, каже да је Културни центар Грачаница организовао више од 250 садржаја годишње (пре пандемије вируса), те да ова институција промовише елитну уметност, на рачун популистичке којом смо запљуснути.

Миљана Славић и Симонида Ракочевић су отпевале неколико традиционалних песама са Косова и Метохије што је посебно разгалило присутне. Потом је изведена представа „Једини пут“, која је први пут одиграна у Грачаници 2018. године, поводом обележавања стогодишњице ослобођења Косова и Метохије у Првом светском рату, а коју су извели глумци Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници, затим глумци Српског позоришта из Гњилана и студенти Факултета драмских уметности у Косовској Митровици. Радња представе „Велики рат на Косову и Метохији 1914–1918. – Једини пут“ је специфично усмерена на све важне догађаје из Великог рата и ослобођење Косова и Метохије у Првом светском рату. Представу, која је измамила сузе присутних, као и бројне аплаузе, режирала је Јасмина Стоиљковић, првакиња приштинског Народног позоришта.

По завршетку првог дела прославе јубилеја дивчибарске цркве, уприличено је послужење за све присутне, а саборовање се наставља 7. августа у 18 часова извођењем монодраме драмског уметника Небојше Дугалића „Исповест Димитрија Карамазова“. Добро дошли на Дивчибаре!

Марина Марић