ПНХЗ и Планинарско друштво „Повлен“ организовали камп за тридесеторо малишана

Планинарски клуб „Повлен“ и ове године је организовао дводневни камп (26. и 27. јула) за децу из Ваљева и околине. Тридесетак малишана учествовало је у бројним радионицама, квизовима, часовима у природи, а велики допринос у организацији и осмишљавању садржаја дала је Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста – Крстовдан“ предвођена духовником протојерејем-ставрофором Милинком Јовићем.

Првог дана кампа, деца су пешачила до цркве Светог Архиђакона Стефана, где им је отац Милинко говорио о светитељу који је међу првима мученички пострадао за Христа, као и о изградњи светиње. Затим је одржана ликовна колонија на којој су најмлађи покушали да дочарају сликом ликове Христа и Богородице, а да би то успели, прота Милинко им је говорио о Богомајци и Младенцу Христу. Колонија је била такмичарског карактера. Потом су деца месила славски колач и млела жито, пратећи предавање оца Милинка посвећено овим светим даровима.

Другог дана су деца китила церић у близини цркве где су слушали предавање о Божићу, а затим су шарали и фарбали јаја, слушајући оца Милинка и његову беседу о Васкрсу. Потом је одржано такмичење из веронауке, за која је питања осмислио и припремио ђакон Драган Станојевић, аутор квиза „Православна слагалица“ по чему је Епархија ваљевска претходних година била јединствена. Сва деца су добила захвалнице, иконице и крстиће, а прота Милинко каже да су овакви садржаји насушна потреба деци јер подстичу на дружење и креативност.

Марина Марић