Црква у Бранковини прославила славу

Архијерејски намесник Саша Максимовић: Архангел Гаврило даје људима наду!

Црква Сабора Светог Архангела Гаврила у Бранковини, која постоји више од 190 година, прославила је славу 26. јула, Светом Литургијом којом је началствовао умировљени протојереј-ставрофор Верољуб Младеновић. Саслуживало је више свештенослужитеља уз појање певнице и у молитвеном присуству верника. О величини и значају ангела и осталих бестелесних сила беседио је протонамесник Саша Максимовић, архијерејски намесник ваљевски други.

„Сабрали смо се у бранковинској цркви у славу Божју, а у част Светог Архангела Гаврила, да молитвено укажемо поштовање гласнику Божјем. Увек се највеће поштовање указивало изасланику врховног Господара који је долазио у народ да пренесе Његову милост. Наш врховни господар је Господ Бог наш, који шаље свога изасланика да пренесе највећу милост да ће Бог са неба сићи на земљу“, истакао је отац Саша који је потом објаснио зашто је Архангел Гаврило гласник најлепше вести. „Архангел Гаврило је благовестио Богородици да је изабрана међу женама да роди Сина Божијега. Том детету Господ ће дати престо и цареваће заувек. Његовом царству неће бити краја. Зато је то радосна вест, зато што је јављено човеку да је небо вечно, да је човек вечан, да је вечност постала део земље јер се на њој рађа Бог.

У наставку празничне проповеди, протонамесник Саша је говорио о спасењу људском и улози Архангела Гаврила у томе. „За разлику од старозаветног проповедника који преноси безнадежну вест – ништа ново под Сунцем нема нити ће бити, Архангел Гаврило даје наду и улива снагу поруком Божјом да ће се Син Божји родити, спасити људски род и човеку дати вечност. За онога ко живи истинским хришћанским животом, та вест никада не застарева и сваког јутра и дана је нова вест под Сунцем“, закључио је беседник који је пренео благослов и честитке Епископа ваљевског Исихија.

На крају Свете Литургије уприличен је литијски опход, освештано је жито, пререзан славски колач, а потом је приређена трпеза љубави.

Марина Марић