Епископ Исихије први пут служио Литургију у Покровској цркви

Епископ Исихије: „Са вером приступимо Господу“

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије служио је у Четврту недељу по Духовима (18. јула), први пут откако је постао ваљевски Епископ, Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. Тумачећи јеванђељску причу о исцељењу капетановог слуге и позивајући сабране на богослужењу да живе вером капетановом, Владика Исихије је истакао да је поверење у Бога основ свега, али да није на нама да улазимо у ум Господњи, јер је наша неспособност да схватимо промисао Његову. Позвани смо да верујемо у Његову доброту и да Му отвореног срца приступимо.

„Али вера наша, то је искључиво оно што зависи од нас, од нашега срца и од нашега ума и она се негује. Бог је нама свима дао веру, али свако од нас мора да је негује и да је изграђује.  А изграђује је читањем речи Божје и деловањем по речи Божјој. И зато је на нама да веру коју је у нас усадио Господ стварањем нас као икона Његове Светости, да ту веру оживљавамо и да са том вером приступамо Господу“.

Епископ Исихије је подвукао да је Литургија пројава Царства Божјег, те да су највеће светиње Тело и Крв Господња које примамо у себе током Светог Причешћа којем је напослетку приступио велики број верника.

„Нико да не приступа Светим тајнама ако не верује да су то Тело и Крв Господња. Ако тако поступамо, поступамо, на своју осуду“, упозорио је Владика, те нагласио још једном колико је важна вера у Бога.

На крају Свете Литургије Владика је изразио задовољство и благодарност Богу што служи први пут Литургију у Покровској цркви.

„Драга браћо и сестре, још једном честитам свима овај Васкршњи дан и радостан сам што смо се сабрали овде на Светој Литургији, у нашој старој ваљевској Покровској цркви, у којој први пут служим као ваљевски нови Епископ Свету Литургију. И нека би Бог дао да се сабирамо овако на многаја љета!“

Епископу Исихију је на Светој Архијерејској Литургији саслуживало више свештенослужитеља, уз појање певнице и Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом диригента Милице Степановић Бабамилкић, а у молитвеном присуству великог броја верника на чијим се лицима видела радост због доласка Епископа у најстарију ваљевску светињу.

Марина Марић

БЕСЕДA И ПОЗДРАВНО СЛОВO ВЛАДИКЕ ИСИХИЈА