Стара црква брвнара у селу Миличиница прославила своју крсну славу

У понедељак 12 јула 2021. године, на дан Светих апостола Петра и Павла, миличинска црква брвнара прославила је своју крсну славу. Радост храмовне славе у литургијској заједници су поделили парохијани и гости из различитих места, заједно са протом Михајлом Станковићем и надлежним свештеником Миланом Станковићем. Присутним верницима обратио се прота Михајло Станковић, поучивши их о значају апостола Петра и Павла. Један је стена Цркве, а други је језик Цркве, два сјајна ока Христове Цркве. Зато и не чуди  што су потомци баш њима посветили ову цркву, а наше је да је чувамо и посећујемо, рекао је прота Станковић.

  „Ова је црква доле с каменом, а горе са платним, дрвеним начињена, она лежи између планина, на једном оцедитом месту, довршена је лета 1791. августа 23“ овако о цркви брвнари сведочи путописац Јоаким Вујић.

У наставку молитвеног сабрања уследила је литија око многолетног храма, а потом је пререзан славски колач и освећени су славско жито и водица. Овогодишњи домаћин, вероучитељ Душко Перић, је део колача предао будућим свечарима, виноградарима из села Миличиница.

За трпезом љубави, поздравним словом се обратио Светозар Гачић, председник Скупштине Општине Осечина, истакавши да је стара црква сведок  народа Подгорине, са којим дели већ 230 година радост и тугу. Она је сведок наших корена и путоказ ка бољем сутра. Овогодишњу свечаност увеличао је и Александар Кристић, бивши спортиста и један од оснивача Православног спортског друштва „Света Србија“.

свештеник Милан Станковић