Храм у Драчићу прославио своје небеске заштитнике Свете апостоле Петра и Павла

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Призвани смо да исповедимо веру у Христа као Сина Божјег!

Једна од старијих светиња Ваљевске епархије, Храм Светих апостола Петра и Павла у селу Драчић (подигнут 1902. године) свечано је обележио празник великих мисионара, чије име носи. Свету Литургију служио је игуман Георгије, настојатељ манастира Лелић, уз саслуживање свештенства из Ваљева, међу којима је био и умировљени прота Верољуб Младеновић, некадашњи парох у овом крају. Благослов манастира Хиландар донела су сабраћа царске лавре о. Доментијан и о. Јустин. Овогодишњи домаћини славе биле су породице Исидоровић, Голубовић, Павић и Белушевић. Колач за јубиларну 2022., у којој ће ова светиња обележити 120 година трајања, преузеле су породице Бошњаковић и Исидоровић, такође из Пријездића.

Црква у Драчићу и верни народ ове парохије прослављају Свете апостоле Петра и Павла, који су били највећи и најлепши узори за све следбенике Христове. Од Господа су изабрани да буду Његови ученици и тај избор су својом слободном вољом и животом потврдили. О томе нас учи и Свето јеванђеље, у коме је забележено апостолско препознавање Христа као Сина Бога живога. То је било прво новозаветно исповедање. Прво ученичко исповедање Христа као Сина Божјег, казао је у литургијској проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. Појава Господа Христа свима је била другачија. Никога није остављао равнодушним. Али, Његови ученици, научени Духом Светим, исповедили су суштину онога што Он јесте – Син Бога живога.

  • Свети апостол Петар није гледао у Христу само чудотворца, неког харизматичног учитеља или само неког великог човека. Гледао је у Њему Сина Божјег. И управо то смо сви ми данас призвани и позвани да исповедамо. Не само да исповедамо да „верујемо у нешто“, да „има нека сила“, као што наш народ каже… То није довољно. Наша Црква исповеда присуство Господње, присуство Христово овде на земљи и веру у Њега као Сина Божјег – истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Колики је значај исповедања Светог апостола Петра и сви апостола, говоре речи Господње:“На томе камену сазидаћу Цркву своју и врата пакла је неће надвладати.“ Црква у коју идемо и у којој се спасавамо јесте света, саборна и апостолска, зато што су апостоли били први који су исповедили име Божје и веру у Христа, којом је Црква и почела да живи у овом свету, објаснио је отац Дарко Ђурђевић суштину човековог живота на земљи – живота у Христу. Свети апостол Павле нам, пак, говори о многим неприликама, искушењима и недаћама кроз које је пролазио, опасностима на путу, на мору, онима које прете од власти, али и лажне браће.

  • Био је мучен и исмеван, али је остао веран Христу, јер је знао да је Он Син Божји и победник света. И зато и ми у нашим животима када пролазимо кроз тешкоће и проблеме, треба да своје конце везујемо за небо, за веру у Сина Божјег, Који је победио овај свет. Црква Божја живи у овом свету, али је изван овог света. Она нам доноси други свет, други и вечни живот – поручио је протонамесник Дарко Ђурђевић. Честитавши славу парохијанима драчићког храма, он је пренео поздраве и благослове Епископа ваљевског Г. Исихија, који се данас за своје епархиоте молио у манастиру Рибница, чији је храм такође посвећен Светим апостолима Петру и Павлу.

По Светој Литургији, свештенство и верни народ начинили су литијски опход и принели молитве за упокојене. Славски колач је преломљен испред храма. У име Црквене општине Драчић, надлежни парох протонамесник Драган Симић уручио је захвалнице Владану Крстићу, Вељку Гавриловићу и Предрагу Аксентијевићу за труд којим на разне начине добротворе Храму Светих апостола Петра и Павла.

Ј. Ј.