Владика Исихије у канонској посети Обреновцу

Ако имамо Бога на првом, све остало ће доћи на своје место

На претпразништво Петровдана верни народ Посавине први пут се молитвено сабрао око Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија. У Храму Силаска Светог Духа на апостоле Владика Исихије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника посавског протонамесника Слободана Илића и свештенства из Обреновца и Ваљева, као и појање Хора „Свети Јоаким и Ана“ под управом др Габријеле Вучај.

У поруци Светог јеванђеља “Иштите најпре Царство Божје, а све остало ће вам се додати“ (Мт 6, 20 – 33) сажет је програм нашег живота. Ако те речи слушамо и испуњавамо према својим могућностима, заиста смо браћа Христова, синови и кћери Бога Оца. Ми имамо веру православну. Веру, која има праве догмате, веру истиниту, која нема ниједну трунку погрешног учења. Пречиста је као и све речи из уста Господа Христа, део је беседе Владике Исихија, утемељене на јеванђељском одломку, читаном треће недеље по Духовима. Призвани смо и на прави живот јер, не само да имамо Православље, имамо и „правоживље“. То је подједнако важно. Треба да верујемо на правилан начин, али и да по тој вери живимо. Појаснивши јеванђељску метафору ока као „светиљке телу“, Владика Исихије је истакао да није свет оно што нас одређује, већ да се ми сами одређујемо какав је наш ум. Формирамо се у раним годинама на бази особина које смо наследили и кроз интеракцију са родитељима, породицом и друштвеном средином. Али, нагласио је ваљевски архијереј, од ока тј. ума зависи чистоћа нашег целог бића.

Говорећи о служењу двају господара, Бога и мамона, Владика Исихије је објаснио да Богу служити значи испуњавати задатак који смо добили од Бога, а мамон је лажно божанство које се односи на стицање богатства

  • Кроз благодарење Богу за оно што стичемо, претварамо то у средство за општење са Богом и љубавно општење са ближњима. Али, Господ нас учи да не треба томе да се посветимо и да не треба то да нам буде божанство, јер често ми не прибављамо себи и ближњима само оно што нам је потребно, већ много више и то постаје циљ нашег живота. Зато постоји потрошачко друштво у ком се изопачује човек, служи мамону и заборавља на Бога, постају му важније угодности овог света. Угодности од Бога служе за нашу утеху и радост. Али, оне морају да буду само средство и морамо да и делимо са ближњима, никако да их од ближњих отимамо. Ако имамо Бога на првом месту, све остало у нашем животу доћи ће на своје место – рекао је Владика Исихије.

Угодности овог света су примамљиве, телесне и бучне као рекламе. Поробљавају нас и зато морамо да будемо у подвигу и уздржању. Црква нас томе учи кроз пост и Свету Литургију, на коју долазимо да Господу заблагодаримо. Господ је увек са нама, у добру и невољама, а ми треба да се трудимо да Га ставимо на прво место, онако како су радили бројни свети људи кроз историју, закључио је Владика Исихије своју прву проповед у саборном храму у Обреновцу.

У наставку сабрања у парохијском дому Владика Исихије је подсетио на Свете мученике Дабробосанске, које СПЦ данас прославља и чије молитве чувају наш род. Такође, он је изразио радост због своје прве посете Обреновцу и бројних верника који су приступли Светој тајни причешћа на Литургији.

Ј. Ј.