Честица моштију Светог Владике Николаја у Храму Вазнесења Господњег у Осечини

Духовски уторак 2021. године остаће вечно забележен у сећањима верног народа Подгорине. Честица моштију Светог Владике Николаја донета је и даривана храму у Осечини. Сада већ давне 1939 године, тадашњи Епископ жички Николај посетио је Осечину, место које је раније радо посећивао, и у знак сећања даровао је престони крст на коме је написано: „Епископ Николај храму сему на спасење рода. Амин“. Ево дана који створи Господ, нама на велику радост, јер дочекасмо да опет дође светитељ у своју Подгорину!

На молбу свештенства и верника Подгорине, игуман Георгије, настојатељ манастира Лелић, а по благослову Епископа Лаврентија, донео је кивот са честицом моштију. Сам дочек улепшали су ђаци,  који су дошли у великом броју да дочекају свога светитеља и молитвеника пред Господом. Након уношења кивота отпочела је Света Литугија током које су верници прилазили и целивали  мошти. Светом Литургијом началствовао је игуман Георгије, уз саслуживање свештенства Вазнесењског храма. Архијерејски намесник подгорски протонамесник Велимир Крстић подсетио  је у беседи на чувену изреку Светог Николаја „Осечина –  од зла одсечена“, којом се варошани и данас поносе.

У свом обраћању вернима игуман Георгије је рекао:

  • Општина Осечина је још пре петнаест година замолила блаженопочившег Епископа Милутина да благослови да 3 мај –  дан Светог Николаја буде слава Општине Осечина. Ево данас дочекасмо и да честица моштију светитеља буде даривана храму у Осечини –  поделио је радост са Осечанцима чувар кивота Светог Владике Николаја. После Литургије и током дана верници намесништва подгорског долазили су да се поклоне моштима Светог Николаја, заштитника и посредника нашег пред Богом.

Милован Стевановић, вероучитељ