Традиционалне Светотројичне свечаности у Обреновцу

Епископ Силуан: Сећајмо се Владике Милутина и пожелимо добродошлицу Владики Исихију!

Празник Силаска Светог Духа на апостоле и ове године протекао је у обиљу молитвене радости у обреновачком саборном храму и целој вароши. По благослову администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког Г. Лаврентија, Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ аустралијско – новозеландски Г.Силуан, уз саслуживање свог заменика архимандрита Петра и свештенослужитеља Епархије ваљевске, као и појање Хора „Свети Јоаким и Ана“ и Дечјег хора „Ваведење Пресвете Богородице“. Међу уваженим гостима, који су са Посавцима прославили црквену и општинску славу, били су градоначелник збратимљеног града Вишеграда Младен Ђуревић и угледни српски редитељ Драгослав Бокан.

   Човек не може без неба. Човек га је свесно и подсвесно гладан и за њега нема сурогата. Нема алтернативе за Бога, јер ми смо бића која у себи носе утиснуту силу и печат Божји, који дефинише наш живот и без ког не можемо да живимо људски и достојанствено. Зато је Господ Бог, педесет дана након Свог славног Васкрсења, учинио у овом дану загрљај са човеком, испунивши дато обећање Својим ученицима и Светој Цркви да ће послати Духа Утешитеља и излити на њих силу с висине, која ће постати река воде живе у утроби Свете Цркве, у којој ћемо живети и саопштавати истину у нашем окружењу, беседио је у част празника Силаска Светог Духа на апостоле Преосвећени Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан.

  • Данас Света Црква у овом свету саопштава благовест Педесетнице, благовест Божје бриге за људски род, благовест да човек не може да живи без благодати Духа Светог. Без ње, човек живи лажни живот из ког произлазе разне странпутице и сурогати истине божанске. Можемо видети у сусретима са људима колико је горак живот без Бога. Колико је тешко живети исправно без Бога. Човек који жели да попуни празнину насталу отуђењем од Бога, обично наилази на депресију, испуњава се анксиозношћи и губи свој животни ток. Зато, и у највећој кризи, као што је ова која годину и више траје, не смемо да дозволимо да се у нас усели страх и маловерје и поколеба нас на путу Христовом, већ увек морамо имати Христа пред собом – истакао је Владика Силуан.

Господ некада допушта искушења да бисмо Му се вратили. Пре короне, живели смо убрзано, немајући времена ни за Бога, ни за своје ближње. И онда је све стало. Настала је духовна криза, сагледали смо себе у тој тишини и видели да нам је живот испуњен земаљским бригама, без вечних вредности, указао је Владика Силуан.

  • Радујем се што сам данас овде са вама. Тужно је што са нама није наш вољени архипастир и отац Владика Милутин. Али, јесте са нама у мислима и заједно са Небеском Србијом се моли за нас. Он је био мученик овог земаљског живота. Сваки епископ који савесно води своју паству јесте мученик. Божја воља је била да га узме Себи, али ми не смемо да га заборавимо – дирљив је позив на чување успомене на првог ваљевског архијереја Владику Милутина, крај ког је и Владика Силуан заволео монашки пут. Скромног и смиреног човека током читавог земаљског живота, испуњеног љубављу према Господу Христу, коме је служио дуже од пола века. Без Духа Светога не бисмо могли да издржимо терет овог света и зато бисмо требали да га се држимо, закључио је Владика Силуан. Честитајући славу градском руководству и верном народу Обреновца, Владика Силуан је заблагодарио Епископу Лаврентију на благослову да овде служи данас и пожелео добродошлицу Владики Исихију који ускоро долази у трон Епархије ваљевске да духовно предводи оне који на њеном подручју живе.

Након Литургије уприличена је литија градским улицама до зграде локалног парламента, где је са председником Општине Обреновац Мирославом Чучковићем преломљен славски колач. Потом се литијски дошло до саборног храма, где је такође одслужен свечани славски обред.

За трпезом љубави, председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић осврнуо се на годину за нама, у којој је Црква у Обреновцу изгубила угледног проту Јована Петровића и многе суграђане. Не смемо их заборавити, као ни све што се догодило, али гледамо напред, о чему говоре бројни реализовани и планирати пројекти у посавском крају. Бог је послао добре људе и Српска Црква, на челу са Патријархом Порфиријем иде напред, као што ће, верујемо, и Епархија ваљевска са Владиком Исихијем, поручио је први човек Обреновца и позвао верни народ да дође на његово устоличење 27. јуна 2021. године у ваљевском Храму Васкрсења Христовог. На Чучковићеве речи надовезао се Владика Силуан и представио присутнима Колеџ Светог Саве, велики пројекат Митрополије аустралијско – новозеландске, који ће на Петом континенту бити печат светосавске просвете и шанса тамошњим  младим Србима да уче и стасавају у духу предачке традиције. Пригодно слово и честитке славе упутио је и познати српски редитељ и свестрани интелектуалац Драгослав Бокан, док је у име домаћина учеснике сабрања поздравио архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић.

Ј. Ј.