У манастиру Лелић свечано уручене награде најуспешнијим учесницима Конкурса „Деца Подгорине Светом Николају на дар“

Традиционални ликовни и литерарни конкурс у част Светом Владики Николају, чију организацију потписују Општина Осечина и Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске, и ове године окупио је бројне ученике школа са подручја Архијерејског намесништва подгорског. Лик Лелићког Златоуста и мисли о њему цртежима и стиховима овековечиле су веште дечје руке, наследници Владичиних богомољаца, чији је највећи број потекао управо из овог краја. За једанаест најбољих аутора организатори конкурса приредили су свечаност поводом уручења награда у манастиру Лелић крај кивота светитеља.

Ове године изостао је програм услед познате епидемиолошке ситуације. Али, како је истакао јереј Далибор Чкојић, секретар Епархијског одбора за веронауку, сад је, иако скромније, све много узвишеније. Прослављамо Владику Николаја крај његових светих моштију, уз благослов игумана Георгија. Приносимо му најлепше дарове, јер показујемо да нисмо заборавили Владику Николаја и да се држимо онога чему нас је учио, рекао је отац Далибор Чкојић. Ове године славимо три велика јубилеја Владике Николаја: 140 година од рођења, 65 од престављења Господу и 30 година од преноса његових моштију из америчког града Либертивила у родни Лелић. Дакле, он је међу нама, већ 30 година бди над нама у временима свакаквих искушења. У близини њега је и Преподобни Отац Отац Јустин. Славимо их, а ви сте то учинили својим радовима, рекао је игуман Георгије, благословивши подгорске основце, уз жеље за обиљем успеха у школи.

  • Ви сте украс ове земље. Видео сам књижицу са вашим радовима. Радујем се што увек долазе нови, да ви препознајете највећег међу нама и, како је Отац Јустин говорио, највећег Србина после Светог Саве – рекао је чувар кивота Владике Николаја.

Општина Осечина прославља Светог Владику Николаја као своју славу и цела Подгорина је за њега нераскидиво везана. Општинско руководство увек пружа подршку разним активностима вероучитеља. Одзив за веронауку у школама у Осечини и Пецкој је стопроцентан од њеног повратка у наставу.

Приликом једне од посета Осечини, Владика Николај је рекао:“Осечина – од зла одсечена“. Те лепе речи велика су обавеза за све нас, рекао је председник Скупштине општине Осечина Светозар Гачић.

  • Морамо да се трудимо да оправдамо поверење које нам је Свети Владика Николај указивао. Читао сам скоро о једној његовој посети Осечини. Упоредио је нашу трпезу за славу Светог Димитрија са трпезом Светог цара Константина и Стефана Немање. Био сам дирнут тим речима. На свима нама је да их будемо достојни. Припремили смо програм свечаности у част Владике Николаја и нека нам Господ помогне да истрајемо на путу којем нас је он учио – поручио је Светозар Гачић приликом уручења награда ученицима. Награде са састоје од књига Владике Николаја, зборника најбољих радова конкурса, књиге о животу Подгорца пуковника Миленка Павловића, савременог српског хероја, и луксузног паковања сувих шљива, здравог слаткиша који се нигде не прави тако добро као у Подгорини.

Ј. Ј.