Свечаност у част храмовне славе у Попучкама

Протонамесник Саша Максимовић: Дођите да дочекамо Епископа Исихија!

Празник Вазнесења Господњег, којим се заокружује боравак Господа Христа на земљи, свечано је обележен у цркви у Попучкама, која је управо њему посвећена. Светом Литургијом је началствовао умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Верољуб Младеновић, уз саслуживање свештенства из Ваљева. По Литургији је начињен литијски опход и преломљен славски колач. Домаћини славе ове године били су Обрад и Јелена Гођевац из Попучака, а колач за наредну годину је преузео Живко Ђурић, такође из Попучака. У празничној беседи протонамесник Саша Максимовић упутио је позив верницима да 27. јуна 2021. дођу у ваљевски саборни храм на устоличење новоизабраног Епископа ваљевског Г. Исихија.

Сва јеванђељска историја, све што се са Господом Христом десило постало је темељ за сву нашу црквену праксу које се и данас држимо, рекао је у празничној проповеди архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић. Са њом смо се упознали захваљујући преводу Светог писма, који су нам подарила Света браћа Кирило и Методије. Поставши хришћани, почели смо да приносимо бескрвне жртве. То је, истакао је протонамесник Максимовић, на првом месту наша љубав према ближњима.

  • Бескрвна жртва је трпљење наших ближњих, опраштање, чак и укоравање уколико скрену са правог пута, да их на тај пут вратимо. Свети Јован Златоусти каже:“То је наш терет, наша дужност и мучеништво, које морамо да чинимо према нашим ближњима“. Ми данас приносимо бескрвну жртву. Молитва коју приносимо четрдесети дан по упокојењу верника такође је бескрвна жртва, чин наше љубави према покојницима. Ми Богу узносимо молитве, како би се њихова душа упокојила у месту одмора, светлом месту, како каже молитва – рекао је отац Саша Максимовић.

Данас прослављамо Спасов дан. Дан нашег, а не Христовог спасења, јер Христос је сам спасење. Све што је човек био за живота, губи се смрћу. Христос је човека избавио од зла, греха и смрти. Пострадао је на крсту, васкрсао, јавио се женама мироносицама и четрдесет дана касније вазнео се на небо. Све је то учинио како би отворио врата Царства Божјег, да у њега уђу они који верују, нагласио је протонамесник Саша Максимовић. Спасовданско слово отац Саша Максимовић заокружио је позивом вернима да дођу у Храм Васкрсења Христовог 27. јуна 2021. године и пожеле добродошлицу новоизабраном Епископу ваљевском Г. Исихију и архијерејима који ће тог дана служити Литургију у ваљевском саборном храму.

Ј. Ј.