Спасовдан у Храму Васкрсења Христовог

Протонамесник Филип Јаковљевић: Саберимо се у што већем броју да дочекамо Владику Исихија!

Празник Вазнесења Господа Христа литургијском свечаношћу обележен је у ваљевском саборном храму. Светом Литургијом је началствовао архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање братства храма и свештеника Душана Ђаковића, Ваљевца, клирика Рашко – призренске епархије. Подсетивши у празничној проповеди на чудесан тренутак којим је окончана земаљска мисија Господа Христа и најављен Његов Други долазак, отац Филип Јаковљевић је истакао да је Христос телом променио егзистенцију.

  • Читамо у Светом писму „да Га облак узе“. Под облаком подразумевамо Божје присуство, а то видимо и када Мојсије добија десет Божјих заповести – гора на којој је био, била је у облаку. Такође, у часу Христова Преображења, гора Тавор је била у облаку. Том логиком вођени, можемо закључити да и глас приликом Његовог крштења на Јордану долази из облака. Христос се телом вазнео. Телом, које је на крсту страдало. Људско тело, какво и ми имамо. По свему исто, осим нашег греха. Тело које је победило смрт вазнело се на небо и постављено је са десне стране Бога Оца – поучио је протонамесник Филип Јаковљевић.

Господ Христос обећао је Својим ученицима да ће послати Духа утешитеља. Стога, данашњи празник нераскидиво је повезан са празником Педесетнице, рођендана Цркве Христове. Тамо где тежимо и где треба да дођемо – у Царство небеско, чека нас Христос, пријатељ наш. Али, истакао је протонамесник Јаковљевић, Христос не бива пријатељ по нужности, него само по нашем избору.

  • Није нам Христос пријатељ, ако Га не упознамо у овом животу, који је ограничен и пролазан . Није нам Христос пријатељ, ако се не причешћујемо, ако у брату и ближњем свом не видимо Бога. Ако испуњавамо то, испуњавамо закон Божји и постајемо пријатељи Христови. И Христос ће нас сачекати у дану у коме ће свако од нас изаћи пред лице Божје – казао је отац Филип Јаковљевић.

Данас је дан у ком се Бог Отац радује, јер Му се враћа Син љубљени и Он Га данас поставља на узвишено место, са десне стране Себи. Када прослављамо устоличење Христово, са посебном чашћу и радошћу отац Филип Јаковљевић обзнанио је верном народу Епархије ваљевске да ће новоизабрани Епископ ваљевски Г. Исихије бити устоличен у трон Епископа ваљевског 27. јуна 2021. године на Светој Архијерејској Литургији у саборном храму.

  • Молим вас и дајем благослов да свако од вас позове што више људи, сродника, пријатеља и познаника, да дођу и да се у што већем броју саберемо у овом светом храму. Да новом владики покажемо да долази међу верујући народ Епархије ваљевске. Међу народ Светог Владике Николаја и Аве Јустина. Да заједничком молитвом дамо снаге новоизабраном Епископу Исихију да брод наше епархије води ка мирном пристаништу у Царству небеском – поручио је отац Филип Јаковљевић верном народу у Храму Васкрсења Христовог на Светој Литургији у част великог Господњег празника.

Ј. Ј.