Владика Силуан служио Свету Архијерејску Литургију и помен Владики Милутину у саборном храму

Владика Милутин је био исповедник и мученик вере Христове

У Недељу слепог Његово Преосвештенство Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан предводио је литургијско сабрање у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика архимандрита Петра, архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића и свештенства саборног ваљевског храма. Након Свете Литургије, одслужен је помен блаженопочившем Епископу ваљевском Милутину, духовном оцу Владике Силуана и првом архипастиру обновљене Епархије ваљевске.

Благословен је дан у коме се сабирамо једни са другима кроз сједињење са Господом Христом. Кроз тај сусрет једни друге бодримо, љубимо и препознајемо као иконе Божје, као браћу и сестре, као тело Христово. Снажан је осећај благодарја Епископа аустралијско – новозеландског Г. Силуана због поновног сусрета са браћом свештеницима и ваљевским верним народом са којим је у заједништву пребивао у време послушања крај драгог нам свима Владике Милутина. Иако га је служба Божја послала на Пети континент, то заједништво је остало нераскидиво кроз Свету Литургију. Овде смо духовно сабрани око вољеног нам Владике Милутина, великог исповедника и мученика вере Христове, показатеља пута светониколајевског и светојустиновског. Пута Светога Саве, пута Господа Христа, рекао је Владика Силуан у литургијској проповеди.

  • Таквог смо учитеља имали међу нама који је предводио стадо. Таквог смо исповедника имали када је најтеже било да исповеди веру у Свету тајну Евхаристије, да ободри своје стадо. Да га охрабри, а затим да пође на мучеништво. Ми, браћо и сестре, не смемо заборавити наше старешине. Свети апостол Павле нас учи да се угледамо посебно на њихов крај. Владика Милутин је живео живот у скромности, не желећи пуно пажње да привлачи на себе. У тој скромности нас је и напустио. Али, напустио нас је претходно нас све загрливши. Знам да сте много пропатили кроз несрећу пандемије. Али, исто тако знамо да Црква Христова, ма у каквом времену живела, исповеда победу Христову, снагу, пут и истину Његову – део је потресног слова Владике Силуана упућеног духовној деци Владике Милутина крај ког је заволео монашки пут служења Богу и свом народу.

Господ Христос данас говори српском роду:“Ходите к мени…“ Коме другом да ходимо, запитао је Владика Силуан. Одговор се сам намеће – хватамо се чврсто за скуте Христове и молимо да буде света воља Његова. Осврнувши се на јеванђељски одломак о исцељењу слепог (Јн 9, 1-38) и питање сагрешења као узрока нечијег усуда, Владика Силуан је поучио да човек некада страда због свог греха, некад због ближњег, а некад да би се милост Божја на њему пројавила. Некада се кроз страдање појединца спасава цела породица. Као хришћани смо позвани да овај свет гледамо из перспективе вечности и онда ће нам бити лакше да носимо свој крст овде на земљи, истакао је он.

Данашњу проповед Владика Силуан завршио је узношењем благодарности Светом Владики Николају, Оцу Јустину Ћелијском, Светом Нектарију Егинском, Епископу шабачком Г. Лаврентију, администратору Епархије ваљевске, са чијим благословом је данас служио Литургију, братству саборног храма, на челу са архијерејским замеником протонамесником Филипом Јаковљевићем и благочестивом народу ваљевског краја.

  • Нека Господ Бог утврди Своју Свету Цркву, ову епархију и нека помогне новоизабраном Епископу Исихију да заједно са вама иде стазама Светог Саве, Владике Николаја, Оца Јустина и свих наших светих предака у нове духовне победе на добро и спасење овог краја и спасење људи широм света – закључио је Владика Силуан.

У име администратора Ваљевске епархије Епископа шабачког Г. Лаврентија,  овдашњег свештенства и народа, добродошлицу Владики Силуану је пожелео протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског.

  • Пуно нам је срце када год дођете. Сада, када прослављамо Васкрсење Христово, када смо у данима велике васкрсењске радости, ваш долазак је ту радост увеличао. Поделићу са народом и то да је Владика Силуан, након 20 сати лета, потрчао у храм да се поклони гробу Владике Милутина, његовог и нашег духовног оца. Сада , када у нашу епархију долази нови епископ, замолићу да веза између његове митрополије и наше епархије буде још чвршћа и јача. Да километре који нас телесно деле скратимо – поручио је отац Филип Јаковљевић, истакавши да је Владика Силуан пример како се у молитвама чува сећање на духовног оца и епархиоте које је духовно предводио.

Ј. Ј.