Манастир у Плушцу прославио своје небеске заштитнике Светог цара Константина и царицу Јелену

Светом Литургијом којом је началствовао игуман Георгије, старешина манастира Лелић, манастир Плужац обележио је празник посвећен својим небеским заштитницима Светом цару Константину, римском императору, дародавцу слободе хришћанима, и његовој мајци царици Јелени, која је пронашла Часни крст. Игуману Георгију саслуживало је више свештенослужитеља из Епархије ваљевске, а у богослужењу је учествовао велики број верника. Поучно слово о светитељима, којима је у календару наше Свете Цркве посвећен данашњи дан, и значају крста – симбола хришћанске победе од времена Светог цара Константина, произнео је протојереј – ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије. Како нас учи богомољачка песма, крст нас спасава. Без Бога не ваља ићи ни преко прага, говорили су наши стари, указујући на то да сваки посао треба да започнемо осенивши се крстом, рекао је прота Стојадин Павловић.

  • Данас је велики дан, не само за овај крај, већ за цео род хришћански. Прослављамо светитеља са наших простора (цар Константин је рођен у Нишу) и мајку његову, која је била Богом благословена да пронађе Часни животворни крст, који је био скривен од народа. У знак уздарја подигла је Храм Васкрсења Христовог, храм победе над смрћу. Баш као што је и народ овог краја, познат по томе како је носио крст, подигао ову богомољу. Ниједан крај није изнедрио толико монаха, монахиња и свештеника као што је то Подгорина учинила –  рекао је прота Стојадин Павловић.

У част данашњег празника парохија лопатањска, уз подршку Архијерејског намесништва подгорског и Општине Осечина, подигла је  Часни крст на брду Бојчица. Знамење,  висине 16 метара и тежине 600 килограма,  је постављено је захваљујући хеликоптерској јединици МУП –а Србије, а освештали су га подгорски свештеници заједно са свештеником из Шапца Иваном Јанчићем, који је родом из ових крајева.

Ј. Ј.