Дан сећања на бранитеља завичајног неба

Прелет авиона „МИГ 29“ у 12 часова и 4 минута двадесет другу годину заредом оживео је сећање Ваљеваца на последње војевање храброг завичајца пуковника Миленка Павловића, команданта 204. ловачко – авијацијског пука, који је управо  данашњег дана 1999. изгубио живот у борби са бројнијом и технички супериорнијом НАТО ескадрилом. У част великана новије историје, хероја савременика нам, и ове године уприличен је скуп крај спомен обележја на дуплим тракама.

Молитвеним поменом началствовао је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Венце и цвеће положили су супруга Славица, синови Срђан и Немања, делегације Команде Ратног ваздухопловства Војске Србије, Гарнизона Ваљево, Полицијске управе, ХК „Крушик“, Града Ваљева, Општине Осечина и борачких организација, као и поштоваоци лика и дела пуковника Павловића. Пилота, који је још у раним годинама каријере важио за једног од најбољих у тада снажној ЈНА. Човека, чији је одлазак у неравноправну борбу са непријатељским авионима уместо млађег колеге оставио неизбрисив траг чојства у колективном сећању српског народа.

Након помена у Ваљеву, почаст пуковнику Миленку Павловићу одата је и у селу Бујачић, на месту пада авиона којим је управљао.

Ј. Ј.

Фото: Драган Крунић