Велики петак у Храму Васкрсења Христовог

Другу годину заредом Велики петак у Храму Васкрсења Христовог обележен је без духовног оца верног народа Ваљевске епархије, блаженопочившег Владике Милутина, који је управо у овом дану, дану страшне тајне људске историје, у саборном храму често предводио богослужења и упућивао мудре поуке вернима. „Велики петак је дан туге, јер у њему је човек подигао руку на Бога. Господ Христос је данас страдао и зато тугујемо.“ Али, говорио је Владика Милутин, данас се и радујемо, јер након страдања следи Васкрсење – велика победа живота над смрћу.

Вечерњим богослужењем Великог петка је началствовао протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, уз саслуживање братства храма. Синаксар Великог петка, у коме су описани последњи сати земаљског живота Спаситеља, уз пратећа објашњења сваког догађаја, прочитао је свештеник Игор Илић. Од чина издаје Јуде Искариотског, прања руку Понтија Пилата, преко поклича руље „Распни га“ до туге Мајке Божје под крстом и праведних побуда тајних ученика Господњих Јосифа из Ариматеје и Никодима, који Му тело достојанствено полажу у гроб, у Синаксару Великог петка садржана је сва драма Сина Божјег и човечанства, која се по промислу збила како би пала људска природа била искупљена. Како би били грех  и смрт побеђени, као највећи непријатељи човека.

  • Где је, дакле, труп (леш), тамо је дошао и Орао Христос, вечни цар, нови Адам, исцељујући дрветом старог Адама, који је дрветом пао. Натприродним и неизмерним твојим милосрђем за нас, Христе Боже, помилуј нас – завршна је порука црквене књиге о Великом петку.

Богослужење је заокружено изношењем Плаштанице, коју су верници у дугим колонама целивали до касних сати.

Ј. Ј.