Врбица у Храму Васкрсења Христовог

На данашњи дан почиње откривање истине

Како народски назив „дечји празник“ упућује, Врбицу су и ове године обележиле радости бројних малишана који су, окићени венчићима и звончићима, испунили Храм Васкрсења Христовог. Вечерњим богослужењем и освећењем врбових гранчица је началствовао протојереј Ненад Марковић, уз саслуживање братства саборног храма. Нарочиту лепоту овогодишњем прослављању празника дало је појање Дечјег црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Вање Урошевић. Поучно слово о смислу и значају празника у коме се остварило оно што је чекано хиљадама година, долазак Сина Божјег у слави у Светом граду Јерусалиму, произнео је протонамесник Срећко Живановић.

  • Христово ходање ка Јерусалиму је било праћено од апостола и верног народа. Оно је заправо икона и слика Цркве на земљи. Као што видите на Литургији, свештеници служе, верни народ се окупља око речи Христове и тела и крви Његове. На данашњи дан верници и апостоли су се окупили на уласку у Јерусалим и онда почиње чудесно откровење и откривање истине, која је скривана хиљадама година уназад. Она се пројављује у личности Исуса Христа, дуго чеканог месије – рекао је протонамесник Срећко Живановић.

Бацање хаљина и гранчица било је символ дочека цара у то време. Из минута у минут су се испуњавала пророчанства. У личности Господа Христа имамо човека, дрводељиног сина, али и Божјег сина овде међу нама. Господ Христос се распео на крст и три дана након тога дешава се Његово васкрсење, којим су побеђене све патње и сви проблеми људски, јер је смрт побеђена као извор свих патњи и зебњи које човек носи у свом срцу, истакао је отац Срећко Живановић. Данас смо окупљени овде да будемо следбеници Христа попут оних који су пре две хиљаде година клицали:“Благословен који долази у име Господње“, закључио је он.

Прослављање Врбице заокружено је трократним литијским опходом око храма у коме су учествовали сви сабрани.

Ј. Ј.