Свештенство из Ваљева се опростило од блаженоуснулог проте Николе Јаковљевића

На претпразништво Лазареве суботе Господу се преставио протојереј – ставрофор Никола Јаковљевић, умировљени парох ваљевски. У Храму Покрова Пресвете Богородице, чији је прота био сабрат пуне 22 године, опело је служио старешина манастира Лелић игуман Георгије са свештенослужитељима из Ваљева. Прота Никола Јаковљевић сахрањен је на свештеничком гробљу у присуству породице и пријатеља.

Рођен на празник Сабора Пресвете Богородице, 8. јануара 1940. године, прота Никола Јаковљевић чини се био је призван на службу Господу самим даном доласка на свет.  Био је четврто, уједно и најмлађе, дете благочестивих хришћана Радоја и Славке из села Ситарице, надалеко познатог по бројним припадницима Богомољачког покрета, из ког су поникли угледни свештеници и монаси, који су попуњавали како родну им  Шабачко – ваљевску, тако и друге епархије СПЦ . Основну школу завршио је у оближњим Ставама, а Богословију „Светог Саве“ у Београду. Године 1966. Преосвећени Епископ шабачко – ваљевски Јован рукополаже га у чин свештеника и поставља на парохију при Храму Рођења Светог Јована Претече у селу Јовања. На празник Светог цара Константина и царице Јелене, 3. јуна 1990. године, Владика Лаврентије одликује га звањем протонамесника, а пет година касније на Ивањдан и чином протојереја. На јовањској парохији прота Никола Јаковљевић марљиво и предано је служио пуних 29 година да би, по благослову Владике Лаврентија, септембра 1995. дошао у Ваљево, најпре на тринаесту, а потом на трећу парохију при Храму Покрова Пресвете Богородице. Правом ношења напрсног крста Владика Лаврентије одликовао га је 29. јула 2006. Умировљен је јануара 2007. године.

Прота Никола Јаковљевић кренуо је у „реализацију свог богословског знања“ онда када је Српској Православној Цркви било најтеже, у време комунистичке тортуре када свештенства скоро да није било, рекао је у проповеди прилико молитвеног опроштаја протојереј – ставрофор Стојадин Павловић. Браћа свештеници памте га по лепом рукопису, дисиплини и надасве одговорности коју је имао приликом вођења евиденције Црквене општине. Пример заједништва у породици проте Николе Јаковљевића јесте пример на који сви треба да се угледамо. Његова душа данас мирише и иде на пут ка Царству небеском и општем васкрсењу, истакао је прота Павловић.

Отац Никола Јаковљевић био је у браку са Грозданом (рођеном Аџић) са којом је добио ћерку Душицу и сина Душка.

Вечан му спомен!

Ј. Ј.