Капела на Новом гробљу прославила крсну славу

Лазарево васкрсење је васкрсење свих нас

Лазарева субота, слава капеле на Новом гробљу у Ваљеву, и ове године обележена је молитвеном свечаношћу. Светом Литургијом је началствовао умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Верољуб Младеновић, уз саслуживање умировљеног проте – ставрофора Михаила Павловића и ђакона Славка Обрадовића. Након Литургије је преломљен славски колач.

Лазаревом суботом, у којој се сећамо Васкрсења Праведног Лазара, почиње Велика недеља која се завршава Васкрсењем Господа Христа, великом радошћу вечног живота која нам је њиме дарована. Сестре Лазареве Марта и Марија, опхрване тугом због смрти брата, показују велику веру у Спаситеља, узмоливши да га из мртвих подигне. Господ Христос услишава њихову молбу и Лазар излази из гроба у коме је четири дана боравио. Видевши овај чудесан чин, сви који су били ту задивили су се и поверовали у Христа Спаситеља, јер је Лазаревим васкрсењем Христос потврдио опште васкрсење мртвих, рекао је у празничној беседи прота Верољуб Младеновић, објашњавајући символику  јеванђељског догађаја којег данас прослављамо.

  • Зашто је Господ толико волео Лазара? Могу ли и ја бити тај Лазар и може ли то васкрсење бити и моје? Свакако! Оно може бити и моје, и твоје, и васкрсење сваког верујућег хришћанина. Лазар је био Христов пријатељ. Нисмо ли и ми Његови пријатељи? Дабоме да јесмо, јер нам Он поручује:“Ви сте пријатељи моји, ако творите што ја заповедам…“ То пријатељство са Богом остварујемо када Га волимо, када Му служимо и када Му се молимо. Тако ће Он нас васкрснути не само из гроба, већ из свих „гробова“ у које ми себе свакодневно сахрањујемо грешећи – истакао је прота Верољуб Младеновић.

Лазарево васкрсење наговештај је Христове личне победе над смрћу и гарантованог васкрсења за све људе. Зато данас на Литургији осећамо посебну радост, слушајући литургијске песме у којима се наговештава Васкрсење Христово, закључио је прота Маденовић. Он је честитао празник свим учесницима литургијског сабрања и крсну славу свим данашњим свечарима. Традиционална славска трпеза у оближњем ресторану је изостала услед актуелне епидемиолошке ситуације и уприличено је пригодно послужење испред храма.

Ј.Ј.