Парастос Владики Милутину у Ајови

Молитве за душу блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина принео је и верни народ у Де Моину, америчкој савезној држави Ајова. У Храму Светог великомученика Димитрија Свету Литургију и парастос је служио надлежни парох протонамесник Владимир Терзић, уз молитвено учешће верног народа и јерођакона Макарија, сабрата манастира Нова Грачаница, пореклом Американца. Будући да је светом десницом Владике Милутина рукоположен у чин свештеника и по његовом благослову годинама службовао при Храму Свете великомученице Марине у Бањи Врујци, протонамесник Владимир Терзић наше сународнике у далекој Америци упознаје са ликом и делом првог ваљевског архијереја, чувајући успомену на њега.

  • Владика Милутин дао је немерљив допринос духовном развоју ваљевског краја. Краја, који носи печат стваралаштва и благослове Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина. Поред бројних проповеди и милосрдних активности, много је учинио и на пољу градитељства – подизању и обнови цркава и манастира. Ми свештеници смо веома поносни на сваки тренутак проведен с њим и као благо чувамо оно што смо од њега научили – беседио је у част драгог духовног оца протонамесник Владимир Терзић, узмоливши Господа да у Царству небеском, када буде време, са Владиком Милутином служи непролазну Небесну Литургију.

Молитвено сабрање у част блаженопочившег Владике Милутина заокружено је трпезом љубави, коју је за учеснике припремила протиница Марија Терзић.

Парохија при Храму Светог великомученика Димитрија у де Моину основана је пре петнаест година. Припада Епархији новограчаничкој – средњезападноамеричкој и надлежни архијереј је Преосвећени Епископ Лонгин.

Ј. Ј.