Порука Владике Лаврентија верном народу пред почетак Васкршњег поста

Чувајте оно што је Бог оставио за спасење душе и тела!

Сусрети са Владиком шабачким Г.  Лаврентијем, који данас као администратор духовно предводи и верни народ Епархије ваљевске, прилика су да се, уз пастирске благослове, чују и мудре речи о ономе што је важно за хришћански живот. Током више од пола века своје архијерејске службе, Владика Лаврентије столовао је и некадашњом Епархијом шабачко – ваљевском до 2006. године, када долази до стварања два трона и у Ваљеву бива устоличен блаженопочивши Епископ Милутин. Ваљевски крај му је познат и драг и лепе речи за овдашњи верни народ увек има у изобиљу.

  • Мени је драго што је већ прешло у праксу да сваке године посетим Ваљево. Ваљево је колевка наше епархије. Овде се родила епархија, одавде је и Шабац прихватио. Народ је овде са дужом традицијом и Цркви више привржен, него у Шапцу. У Шапцу су углавном досељеници, радници који су дошли из брдских крајева, а Ваљевци су староседеоци. Овде је Свети Сава проповедао у своје време и с генерације на генерацију сачуван је континуитет предака који су то слушали. Драго ми је што ми је Бог омогућио да дођем да се поклоним светињама наше Цркве на територији Ваљевске епархије – рекао је Владика Лаврентије приликом посете Епархијском дому Епархије ваљевске.

Будући да је пред нама Велики Часни пост, предворје једног од најрадоснијих празника везаних за Господа Исуса Христа, важно је да знамо да је Црква пост установила да би нас тиме припремила за дочек нашег Господа и Творца, напоменуо је Владика Лаврентије.

  • Како који дан, све ближе смо тим великим, радосним и свечаним догађајима, када ћемо у нашим храмовима бити у прилици да физички прославимо Васкрсење и сретнемо Господа нашег Исуса Христа. Пост је уздржавање од свега што није ни људими, ни Богу драго. Од мрсне хране, од прљавих речи, од прљавих мисли и дела. Знајте да Богу није драго ако се тога не придржавамо. Уложимо више напора да себе обуздамо. Никада нећу заборавити, после Другог светског рата, глад је била велика. Моја мајка је ишла из Рађевине у Лозницу и у торби која се носи на леђима доносила жито и пшеницу па смо то данима разгађали. Народ је поштовао хлеб. Нисте смели ни мрву да баците. Сматрало се горим него да сте причешће просули, ако не водите рачуна о храни. Дакле, чувајте то што нам је Бог оставио за спасење душе и тела – поручио је Владика Лаврентије, поделивши своја сећања на дане детињства у којима је утемељен његов живот у Христу, који ће деценијама после створити бројне светиње и светосавској вери привести хиљаде боготражитеља.

Ј. Ј.