Активности ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“

Мобе у Бебића Луци и манастиру Ћелије

Иако је у актуелним епидемиолошким условима много тога у друштву утихнуло, чланови Православне народне хришћанске заједнице “Воздвиженије Часног Крста“ настоје да њихова мисионарска активност на разним пољима буде жива и плодоносна. Да им то успева, говори и учињено у претходних двадесетак дана. На празник Светог Трифуна, уприличили су посету Милораду Ранковићу, дугогодишњем раднику манастира Хиландар, данас угледном винару и пријатељу братства. Како је Свети Трифун небески покровитељ виноградара, надлежни парох протојереј Јован Лазаревић осветио је виноград, уз саслуживање духовника ПНХЗ – а, протојереја – ставрофора Милинка Јовића. Након приношења молитве за добар род, прота Милош Антонић је преломио славски колач у ресторану „Ловац“, где је одржано такмичење винара. Чланови братства имали су част да дегустирају и оцењују производе 28 винарија из Србије, нешто мање него лане, јер су епидемиолошке мере принудиле организаторе да смање број учесника.

У сарадњи са Удружењем „Загрљај“, братство ПНХЗ –а наставило је 27. фебруара 2021. године радове на Едукативном центру „Владика Милутин“, смештеном у објекту некадашње школе у Бебића Луци. Будући да настава одавно није извођена, околина школе била је зарасла у коров. Како су чланови ПНХЗ –а постали препознатљиви по мобама, послу се и овога пута прионуло кроз дружење и трпезу у виду котлића на отвореном. Радосни што се нешто чини за добробит села, мештани су се придружили и заједно са члановима братства раскрчили су терен од растиња, како би ту ускоро своје место нашли терени за фудбал, кошарку и одбојку, као и мобилијар за игру малишана.

Подршка коју манастира Ћелије, на челу са игуманијом мати Гликеријом, пружа братству драгоцена је. Осим речи благодарја, чланови ПНХЗ – а ту су да сестринству помогну на разне начине. Тако, 3. марта 2021., чланови ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ окречили су стабла шљиве, крушке, јабуке и другог воћа у манастирском воћњаку и поткресали смрче на манастирском паркингу. Посебно лепо у овој акцији јесте учешће ученика Ваљевске гимназије. На позив уваженог вероучитеља, протонамесника Невена Лукића, десет ученика придружило се раду на манастирском имању и допринело да посао брже и боље буде завршен. Њихов труд ћелијска игуманија мати Гликерија наградила је пригодним даровима.

Ј. Ј.