Молитвени опроштај од др Саше Пакевића

У Храму Васкрсења Христовог свештенство из Ваљева, Београда и Словеније молитвено се опростило од др Саше Пакевића, који је преминуо 20. фебруара 2021. године у Марибору од последица заразе вирусом корона. Опелом је началствовао протонамесник Живојин Кнежевић, парох породице Пакевић.

Пре пет дана затворена је књига земаљског живота др Саше Пакевића, гастроентеролога, једног од најпоштованијих лекара млађе генерације, који је битку са болешћу Ковид 19 изгубио у Марибору, након неколико седмица беспоштедног труда словеначких колега да му спасу живот.

Одабравши лекарски позив, др Саша Пакевић одабрао је да буде са онима са којима се дели бол, а бол је свакодневица људи који са њим устају и лежу. Имати оштрину слуха и непомућеност ока да се препозна дубина и горчина бола, граматика душе и рукопис срца, бити са онима који су немоћни да помогну себи самима, то је више од подвига. Зато се и каже у јеванђељу:“Нема веће љубави, него ко положи живот за ближњег свога“, део је потресног обраћања протојереја – ставрофора Милорада Средојевића.

  • Данас, са тугом у срцу, видим да овај град има живота, има господства. Да зна да препозна снагу живота, доброту племенитост… Др Саша Пакевић је волео свој позив. Лекар не може бити сваки човек. Кад пођете у болницу, заигра стомак, у основи тога је бол. Њега је тешко ставити у речи. Али, како подизати дух? Како враћати наду? Бог им је то дао, јер је и Он био лекар. Сретали смо се на разним раскршћима и увек је било задовољство сусрета у кругу ових младих људи. Ништа се није тражило, делило се време без остатка. Кренуо си да се опробаш даље одавде и постигао дивне резултате. Тамо ниси заборавио своју Цркву, свештенике и народ. Дајући себе и сам си остао на крсту, али са крстом долазимо у овај свет и из њега одлазимо. Сада крећеш пут непролазног света. То је пут правде Божје, који чека сваког од нас – рекао је прота Милорад Средојевић, опраштајући се од др Саше Пакевића. Љубав не умире. Љубав се осмишљава жртвом као што се жртва осмишљава животом, а то је наш угледни суграђанин током свог живота сведочио, закључио је прота Средојевић, узмоливши Господа да му подари вечан спомен и мир у Царству небеском.

Др Саша Пакевић рођен је 1967. године у Ваљеву, где је завршио основну и средњу школу. Студије медицине отпочео је у Тузли, а завршио у Београду. До 2011. године радио је у Општој болници Ваљево, након чега је каријеру наставио у Словенији. Иза себе је оставио супругу Слободанку и синове Вука и Душана. Др Саша Пакевић био је брат такође угледног лекара, ипођакона др Небојше Пакевића, уролога у Општој болници Ваљево.

Ј. Ј.