Годишња скупштина ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“

Добри резултати и у отежаним условима

Упркос актуелној епидемиолошкој ситуацији ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ реализовала је бројне милосрдне активности и направила планове за наредну годину. На редовној годишњој скупштини у парохијском дому Покровске цркве, 7. фебруара 2021. године, поднети су извештаји и анализирано учињено. Поздраве и благослове администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког Г. Лаврентија пренео је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског.

Иако је свакодневни живот људи умногоме променила (пореметила) у 2020. години, епидемија вируса корона није нарочито омела активности Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице. Ако се изузме да због своје бројности (85 чланова) нису могли да организују саборовање као ранијих година и уочи Васкрса, због полицијског часа, поделе васкршња јаја, активности, пре свега милосрдне, по којима су препознатљиви реализоване су у славу Божју и на добро људи. У време ванредног стања, чланови братства поделили су 307 пакета хране, док је током године појединцима, установама и организацијама (КПЗ Ваљево, „Човекољубље“ Рума…) подељено 5600 комада одеће и обуће. Древни обичај- мобу сечења дрва обновили су и, захваљујући њој, огревом збринули дванаест породица. Радови на Едукативном центру „Владика Милутин“ у Бебића Луци, на којима помажу Удружењу „Загрљај“, напредују из дана у дан. На Божић је 120 породица снабдевено печеницама, стипендирају се два студента, док се једнократне помоћи за набавку лекова, одласке на операцију, плаћање режијских трошкова и сличне потребе, обезбеђују током целе године. Корисника разних врста помоћи ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ има преко хиљаду. Оно што посебно радује јесте да се и број донатора повећава, али и да они који су помогнути схватају смисао милосрђа Христа ради, те нуде да и сами помогну неком, рекао је духовник братства протојереј – ставрофор Милинко Јовић. „Напредујемо  у молитви, вери и љубави, а из тога проситичу нова добра дела“, подсећа прота Милинко Јовић на речи блаженопочившег Владике Милутина, који је био јако поносан на прегалаштво овог братства и сматрао га најбољим у Епархији ваљевској и једним од најбољих у СПЦ.

У име администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког Г. Лаврентија и своје лично име, чланове братства је поздравио архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић. Похваливши рад братства, он је истакао да његови чланови све што раде – раде Христа ради.

 – Они сведоче име Божје као чланови Цркве – Тела Христовог, чији је задатак да осмишљава живот човека на земљи и припрема га за Царство небеско. Све што раде вредно је сваке похвале и нека им похвале буду на још већу ревност, да истрају на јеванђељском путу – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић. Он је пренео закључак недавно одржаног састанка Епархијског управног одбора у коме је предложено да прота Милинко Јовић постане координатор свих богомољачких братстава у Епархији ваљевској, јер је његовим трудољубљем ваљевско братство изузетно напредовало и било би добро и корисно да се њихов начин мисионарења преслика и на остала братства.

Поред сумирања резултата, на годишњој скупштини уприличено је и молитвено сећање на преминуле чланове братства, којих је у току прошле године било пет.

Ј. Ј.