Нова лепота древне рабровичке светиње

Бог је свуда око нас посејао клице Своје мудрости и лепоте

У Цркви Светог Оца Николаја молитвено прослављен завршетак радова на обнови. Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање рабровичких пароха протојереја Зорана Симића и јереја Величка Илића, као и ђакона Стевана Сировљевића из Ваљева.

Да Црква Светог Оца Николаја у Рабровици и њен парохијски дом добију нову лепоту, али и инсталације које доприносе функционалности, у протекле две године потрудили су се многи. Будући да је као непокретно културно добро (подигнута 1857. године на темељима манастира – задужбине Хаџи Рувима и Алексе Ненадовића) под заштитом Завода за заштиту споменика културе Ваљево, најпре је помоћ стигла од ове установе и Министарства културе. Године 2019., средствима ресорног министарства, урађена је термоизолациона фасада на цркви и парохијском дому. Верници су својим прилозима помогли те радове и омогућили рад на замени прозора и врата на храму. Радови на обнови настављени су и наредне године. Уз помоћ Министарства културе, довршена је замена прозора и врата, унутрашњост цркве окречена, малтерисано цокло и урађени одводи кишнице, док је од верника и добротвора новац приспео за подно грејање и нов мермерни под у храму, као и за централно грејање у парохијском дому. За све који су молитвено или сентиментално  везани за сакрално и монументално здање у прелепим рабровичким пределима, завршетак ових радова је веома важан, будући да је безмало два века стара светиња, деливши усуде свог народа, више пута кроз историју страдала. Благодарећи у име парохијана свима који су себе узидали у ово богоугодно дело, свештеник Величко Илић изразио је наду да ће се ускоро стећи услови да се у част обнове цркве припреми прослава. У литургијској проповеди, протонамесник Дарко Ђурђевић указао је на значај сагледавања света и себе духовним очима, искуство које су имали слепи описани у јеванђељским причама и други свети Божји људи. Међу њима и Свети Стефан Дечански, који је у знак благодарја Светом Николи подигао Високе Дечане – једну од најлепших светиња на свету.

Све то нам говори да јеванђеље и живот са Богом нису нешто што припада прошлости, а ми се из неког разлога тога сећамо. Наша хришћанска вера је остваривање тих догађаја, истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

  • Бог Који је бринуо о јерихонском слепцу брине данас о нама, јер Хришћанство је оно што се са нама дешава. Велика је казна када човек не може да гледа другог човека. Кажу Свети оци да постоји много начина да се представи пакао. Један од њих је и тај да су људи у њему окренути леђима у леђа и да не могу да се погледају лицем у лице. Када не можемо да видимо другог човека и семе Божје у њему, сву лепоту овог света, то је пакао… Свети Владика Николај каже да сва лепота коју видимо у свету говори о Богу, само под условом да ми нисмо слепци, ако ми видимо лепоту и красоту Божју и добро у њој, односно препознамо прст и печат Божји. Бог је свуда око нас посејао клице Своје мудрости и лепоте – рекао је отац Дарко Ђурђевић.

Најсветије на земљи за нас су наши храмови. Међу њима и храм у Рабровици, који је добио нови изглед. Није вредност његова да му се дивимо, већ да нам укаже какав је живот са Богом и живот у рају. Зато, нагласио је отац Дарко Ђурђевић, када уђемо у храм све има смисао. Иконе говоре да ћемо бити окружени светитељима, песма да ће у Царству небеском бити радост, док нас кад подсећа на мирис Божјег присуства. Све у Цркви и у животу уопште има смисао, који се налази једино у Богу, закључио је отац Дарко Ђурђевић, узмоливши Господа да нам свима помогне да не будемо слепи и да, ма на ком путу били, увек ходамо ка наручју Христовом.

Ј. Ј.