Прослава Светог Саве у Лајковцу

Свети Сава, први српски архиепископ и заштиник рода нашег, прослављен је и ове године у Храму Светог Великомученика Димитрија у Лајковцу.

Свету Литургију служили су свештеници  лајковачког  храма протојереј-ставрофор Томислав Матић и протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић. На божанственој служби били су присутни  верници и деца у нешто мањем броју него претходних година.

Свештеник Милан Васиљевић се у својој проповеди осврнуо на данашње околноти под којима се и слави овај празник . Похвалио је труд  деце која су са великом радошћу и љубављу дошла у храм, да у песмицама које су припремили увеличају лик и дело Светог Саве.

Након ломљења славског колача отпевана је „Химна Светом Сави“, а потом су уследиле рецитације. Црквена Опшина Лајковац и ове године обезбедила је поклоне деци која су учествовала у рецитаторском програму.

Свети Сава у ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац

 

Обред ломљења славског колача предводио је свештеник Томислав Цветиновић уз саслужеље свештеника Милана Васиљевић и уз помоћ вероучитеља. Домаћин славе ове године је била учитељица Драгана Перић.

Свештеник Томислав Цветиновић је после молитве честитао ђацима и наставницима славу и похвалио их што су, упркос ситуацији, успели да се организују и уз поштовање мера прославе достојно овај велики празник.

Прослави школске славе присуствовао је веома мали број гостију, међу којима су били представници Општине Лајковац на челу са председником Андријом Живковићем.

Програм је почео Светосавском химном, а потом су ученици драмске секције имали свој наступ. Своје учешће у  програму кроз беседу имали су наставник историје и вероучитељ.  Директорка  школе Биљана Жујевић честитала је присутнима славу и наградила ученике –  победнике ликовног и литерарног конкурса. У свом говору она је изразила наду да ће се следећа школска слава Свети Сава прославити уз много већи број ученика и гостију.

Школска слава је прослављена и у издвојеним одељењима у Непричави и у Селу Лајковцу.

 

                                                                                     Никола Николић, вероучитељ