Савинданска светковина у Храму Васкрсења Христовог

Свети Сава је највреднија пчела

Сваки православни народ Бог је привео себи кроз неког Свог угодника. Ми данас прослављамо тог угодника и пред престолом Свевишњега великог молитвеника – Светог Саву, рођеног као принца Растка, сина великог жупана Стефана Немање, чији је животни избор одрицања владарских почасти и одлазак у манастир трасирао хришћански пут српског народа, подсетио  је у савинданском слову у Храму Васкрсења Христовог ђакон Момчило Димитријевић на најважније догађаје из житија Светог Саве. Догађаје, узроковане спознајом о пролазности земаљске славе, која рађа трудољубље у славу Божју и за добро свог рода. Својим примером, Свети Сава монашком подвигу приволео је и свог оца Стефана Немању, потоњег монаха Симеона, и заједничким снагама подигли су манастир Хиландар – извор духовности до данашњих дана. И то је само једно од мноштва богоугодних дела Светог Саве, захваљујући коме Српска Црква добија самосталност, а при бројним манастирима основане школе – расадници просвете и културе. По престављењу Господу, мошти Светог Саве постале су прибежиште српском народу, крај ког су добијали исцељења и окрепљивали своје душе у тешким данима.

  • Спаљивањем тела Светог Саве (1594. год.), светитељев дух остао је свуда присутан за сваку српску душу. Огањ на Врачару, који је спаљивао свете мошти, занавек је сјединио српску земљу са небом, јер човек као христолико биће чезне за Христом и Његовом вечном истином, правдом и љубављу. Како сликовито каже Свети Владика Николај, он је највреднија пчела која је иза себе оставила пуну кошницу меда, којом су се хранила српска деца до данашњих дана – закључио је ђакон Момчило Димитријевић.

У саборном ваљевском храму Светом Литургијом на празник Светог Саве началствовао је архијерејски заменик Епископа ваљевског, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање братства храма. На крају богослужења, преломљен је славски колач, а у част Светог Саве деца су рецитовала песмице. Свештенство их је даривало светосавским пакетићима.

J.J.