Савиндан у Ваљевској гимназији

Свети Сава је наш препородитељ

Празник Светог Саве је дан у коме се увек радујемо, прилика да  пожелимо све најбоље и будемо подршка једни другима, нашој школи, нашим ученицима, заједници… Околности су такве, али оно што ми чинимо свакако треба да буде на путу Светосавља – једином могућем и правом путу и да славимо Светог Саву, рекао је приликом прославе у Ваљевској гимназији директор школе Предраг Јевтић.

Обред резања славског колача обавио је надлежни парох протонамесник Слободан Алексић, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског, протонамесника Дарка Ђурђевића, вероучитеља школе протонамесника Невена Лукића и ђакона Драгана Станојевића.

Сви смо данас свечари, јер смо сви деца Светог Саве, а цркве и школе су носиоци ових прослава, рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић у свом обраћању учесницима светосавског сабрања у Ваљевској гимназији.

  • Сви имамо родитеље, а Свети Сава је наш препородитељ – неко ко нас је препородио и учинио и чини да будемо бољи. Зато смо сви ми данас Светосавци и деца Светог Саве. Требало би сви да будемо деца и угледамо се на дечју незлобивост. Свето писмо нас учи да будемо „мудри као змије, а безазлени као голубови“. То значи да, развијајући умне способности, упоредо развијамо и доброту у себи – поручио је отац Дарко Ђурђевић. Он је честитао славу колективу гимназије, пожелевши да их Свети Сава ћува на њиховом путу образовања нових нараштаја нашег народа.

Ј. Ј.

Светосавска академија у организацији Епархије ваљевске и Ваљевске гимназије