Прослава Светог Саве у Покровском храму

Свети Сава је највећи херој и син српског народа

Данашњи дан за нас Србе је један од највећих, најлепших и најсвечанијих. Било је Срба и пре Светог Саве, али није било оног пута који је остао после њега. Били су Срби и пре њега народ који следује речима Христовим, али све пре Светога Саве није било до те мере дубоко како је остало после њега, казао је у празничној беседи у Храму Покрова Пресвете Богородице протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. Славимо га као просветитеља, јер нам је донео светлост Христове вере и учења, а потом и све друго. Као што у целокупном људском роду заслуге припадају онима који су измислили точак, у тој мери је Свети Сава заслужан за српски народ.

  • Точком његове вере ми се крећемо напред и, вођени светлошћу коју нам је он оставио, ми као народ већ вековима успевамо да одолимо свим искушењима. Тај светосавски пут највише се показивао у тренуцима када је нашем народу било најтеже, а нажалост не можемо рећи да нам је икада у историји било лако. У периоду Немањића, када је српски народ тражио своју капу под сунцем, такође није било лако. У време Турака светосавска вера и Косовски завет успели су да сачувају нас да будемо оно што јесмо. Живели смо у „туђим државама“, говорили туђим језицима, али оно што је у нас било усађено јесте Светосавље и наша православна вера. Тиме смо опстали и сачували себе као српски народ – истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

То Православље нас чува до данас, јер Свети Сава и његово дело дају идентитет нашем народу. Сваки народ има своје хероје, учитеље и реформаторе, којима су подизани споменици и писане песме у њихову част. Највећи херој и син српског народа је Свети Сава. Бог у кога ми верујемо јесте Бог Светог Саве. У њега верујемо и већ вековима служимо колико можемо. Можемо увек више, јер Светосавље, премда тежи пут, јесте пут који води ка правом циљу, једна је од поука светосавске беседе протонамесника Дарка Ђурђевића.

Литургијским сабрањем је  началствовао протојереј – ставрофор Драгиша Петровић, уз саслуживање братства и појање певнице Покровског храма. По завршетку Литургије преломљен је славски колач. И ове године, савинданско сабрање песмицама су украсила деца, а свештенство их је наградило светосавским пакетићима.

Ј.Ј.