Беседа Владике Милутина на Богојављење

Беседа Владике Милутина на Богојављење лета Господњег 2008. у Храму Покрова Пресвете Богородице

Драга браћо и сестре, благочестиви хришћани, ако данас читате Свете оце Цркве Божје који говоре о данашњем дану, видећете да су све њихове проповеди и казивања углавном иста. Сви они говоре да је данас један од најчудеснијих празника. Један међу њима чак каже да је Богојављење толико узвишен празник да надмашује све празнике, чак и Васкрсење Христово, јер на данашњи дан роду људском се јавило нешто што до тада није било виђено, а што је било важно да упозори нас људе и ништа боље није могло неверном и сумњичавом човеку да каже да постоји Бог, него што је то данашњи празник. Кажу Свети оци Цркве Божје, многи су негирали и до данас негирају Васкрсење Христово. По безумљу своме, говоре да Христос није васкрсао. Не могу то да прихвате и схвате, јер је ум људски ограничен. То није опасно, али је опасно ако је обезбожен. Када није охристовљен, онда човек мисли како је зло око њега. Може да мисли научно колико год хоће, али не може да смести у свој ум, у своју логику и схвати да Бог заиста постоји. Чим Бог постоји, ми смо дужни и хоћемо по слободној вољи да у Бога верујемо. Не само да верујемо, већ и да знамо да Он постоји и да живимо како је Он рекао. Зашто је тако велики празник данас, браћо и сестре? Зато што се на данашњи дан први пут у историји света манифестовала Света Тројица – Бог Отац, Син и Дух Свети. На данашњи дан је виђена Света Тројица на Јордану. Господ Христос је стајао у води. Тада је Дух Свети на Њега сишао и људи су видели Духа Светога у виду голуба, а гледали су и Христа очима својим. Нису могли видети Бога Оца, јер према 10 Божјих заповести, како сте вероватно гледали у филмовима који су о томе снимани, Бог Отац се никад не може видети. Због тога у фрескопису код православних ретко се слика Бог Отац. Ко сме сликати Онога, Кога нико није видео? Икона, у којој се Бог Отац види као старац, није права икона. То је неправославна икона, без обзира на то што је можда видите на појединим иконостасима. Права икона Свете Тројице јесте икона Андреја Рубљова, на којој видите три младића, света анђела. Ниједан се не разликује, јер то јесте Света Тројица. Никако Бог Отац као Старац, јер Он то није. Он је вечно „млада старост“. Схватимо то, браћо и сестре!

 Велики је данас празник због тога што смо могли да чујемо Бога Оца, кад је са небеских висина загрмео као гром: „Ово је Син мој љубљени, Који је по мојој вољи и Њега слушајте!“ Зато је данас велики празник. Благо оном ко Бога слуша, а тешко оном ко Бога не слуша! Благо оном ко верује у Бога и зна да је Он један од три лица – Бог Отац, Бог Син, Бог Дух Свети. Он се тако јавио и наредио да слушамо глас Сина Божјег. Како ћемо слушати Христа, кад Га не видимо и нема га са нама? Христос је увек с нама. Све што је требало да каже, Господ је рекао преко Светог јеванђеља. Читај Свето јеванђеље и спасићеш сигурно душу своју! Не заборавите да је на данашњи дан, када се крстио, Христос установио Свету тајну крштења. Зашто се деца крштавају? Зато што наслеђујемо грех Адамов, првородни грех. Светом тајном крштења ми људи, а не Христос (Он није имао грехе), ослобађамо се првородног греха, спирамо са себе прљавштину греха. Каже један светитељ: „Ако данас сто пута погрешиш, не бој се! Покај се сто пута, јер је крштењем дата тајна покајања и хришћанима широм отворена врата Царства небеског, само ако хоћете да идете.“ Ето, браћо и сестре, зашто је данашњи дан важан – зато се и освећује Богојављенска водица. Ниједна лабораторија у свету, ниједна наука, ниједан научник не може осветити једну литру воде, а да она буде непокварена. Ко то ради? Ради Црква Христова на дан Светог Богојављења. Дан у коме се освећује вода. Ко освећује воду? Свештеник, који је обдарен и у коме је силина Духа Светога. Он чита молитве. Он закршта воду, а Господ Исус Христос освећује воду и ниједна лабораторија то не може учинити, а да се вода не поквари. Како кажу научници, и кад је чувана у најчистијим апотекама, после одређеног времена, вода се ипак квари. Данашња вода, богојављенска, само ако је сипате у чисту флашу, може стајати годинама и неће се покварити, јер ју је Господ освештао. Али, ако је флаша прљава, вода ће се покварити због вашег немара, зато што нисте очистили суд у који ће светиња ући. Због тога, браћо и сестре, има оних који кажу да с водом током године нешто није било у реду. Није, зато што нису очистили флашу, а светиња не може да буде у нечистоћи. То, браћо и сестре, немојте чинити!

Данас, када се освети вода коју захватате, освећена је и природа, јер је две трећине површине на кугли земаљској водено. И човек је углавном вода. Због тога је Он на данашњи дан сишао у Јордан и осветио воду јорданску.Ми освећујемо воду данас да покажемо да вода трпи преображај данас и да обична вода, која се квари за неколико дана, данас ће претрпети обнову и постати света вода. Материја се претвара у светињу. Она задржава своја својства. Али, како кажу Свети оци, а и научним експериментима је доказано, када закрстиш чашу воде, прекрстиш се и попијеш, вода претрпи преображај, јер је осењена крстом часним, а посебно данас. Шта је поука која проистиче из овога? Кажу Свети оци: „Целокупна творевина вапије да се преобрази. Не може више да носи грех у свету, вапије Богу, захтевајући преображење, а то је Страшни суд.“ Тада ће се творевина преобразити, цело човечанство, род људски се преобразити, да сви уђемо у живот вечни.

Браћо и сестре, света Богојављенска вода се пије седам дана. Данас се њоме кропи свака кућа, свака соба. Покропите данас водом богојављенском свако одељење у својој кући! Досипајте у флашицу и пијте, а после три дана треба постити па воду пити. Не слушајте оне који говоре да можете сваки дан! Да, можете, али онда ћеш бити млитав у вери. Тако нас уче оци Цркве. Када сте болесни, можете њоме помазати тело, главу, нос, очи, уста, шта год вас боли… Помажите слободно, јер она је света и она лечи.

На крају, на данашњи дан – Свето Богојављење, желим да обнародујем свима једну радост. Чујте ту радост и сачувајте је! Дошло је време, одлучили смо моји свештеници и ја, да чим први пролећни дан гране да се преселимо у Цркву Васкрсења Христовога да доле служимо јутрење, вечерње и Литургију, а у овој цркви почнемо обнову, јер она је много стара изнутра. Иконостас је већ потамнео. Радићемо да се он позлати, да се зидови премажу новим малтером, да се припреме за фреске и да једног дана кренемо да фрескопишемо. Да до Покрова Пресвете Богородице све, сем фрескописања, завршимо, уведемо парно грејање, променимо сва врата на њој, да и зими буде топло као што је лети. Да народ дође и да се Богу молимо и да нам буде предивна црква. Све то можемо. Свештеници су одредили своје надлежности. Они ће одвајати колико могу. Сви службеници епархијски ће одвајати колико могу. И вас молим да помогнете. Сваки динар дат на икону и тас биће прилог за обнову цркве. Каже се у једној молитви: „Господе, посвети оне који љубе красоту дома Твога и прослави божанском твојом силом све нас који се у тебе надамо…“ Све треба дотерати да, једног дана, када уђете у храм на Покров Мајке Божје имате осећај да сте ушли у само Царство небеско. Нека Бог благослови! Идемо заједно да Храм Мајке Божје урадимо да нам сија као сунце, никако другачије! Амин, дај Боже!