Други дан Божића у саборном храму

Мајка Божја нас две хиљаде година чува

Други дан Божића, када наша Света Црква прославља Сабор Пресвете Богородице, литургијски је прослављен у Храму Васкрсења Христовог. Богослужењем је началствовао архијерејски заменик Епископа ваљевског, протонамесник Филип Јаковљевић, док је поучно слово у част празника произнео старешина храма протонамесник Живојин Кнежевић.

Говорећи тајни Рођења Богомладенца у Витлејемској пећини, коју, иако незнабошци, спознају мудраци и трагом звезде долазе и поклањају се Спаситељу света, отац Живојин Кнежевић појаснио је смисао црквених песама о Божићу, које поручују да „небо приноси звезду, земља пећину, а ми Богоматер Дјеву“.

  • Зато се другог дана Божића сакупљамо у храмовима широм Православља да прославимо ону, која је шира од неба и која је у утробу своју примила Несместивог. Ону, која је послужила великој тајни Богооваплоћења. Али, да би то учинила, морала је на дан Ваведења, као мала девојчица, по промислу Божјем рођена од старих родитеља, да буде уведена у „светињу над светињама“ у јерусалимском храму. Ту је провела време до своје 14 године, руковођена анђелом, у светињи где је и сам свештеник улазио једном годишње да принесе кад тамјана – подсетио је на догађаје из житија Мајке Спаситеља света, коју прослављамо више пута у години, а први од њих је дан након дана Рођења Сина јој Господа Христа.
 
Христос, Спаситељ света, из огромне љубави према нама као творевини Својој и данас загрева наша срца. У ове дане Божића, требало би да се сетимо те велике тајне и помолимо се оној, која је послужила  тајни спасења – Пречистој Богородици. Она је већ две хиљаде година наша заштитница, закључио је протонамесник Живојин Кнежевић, уз молитву да нас њеним посредништвом Господ чува у векове.
 
Ј. Ј.