Оци у Храму Васкрсења Христовог

Нови старешина и пакетићи за најмлађе

Празник Оци и ове године у саборном ваљевском храму обележен је молитвеном свечаношћу и даривањем најмлађих учесника сабрања пакетићима, које је припремило братство свештеника. Посебан тренутак на крају Литургије било је представљање новог старешине Храма Васкрсења Христовог. По благослову администратора Епархије ваљевске, Епископа шабачког Г. Лаврентија, досадашњег старешину протојереја – ставрофора Драгомира Јовановића на тој дужности заменио је протонамесник Живојин Кнежевић, дугогодишњи сабрат храма и угледни ваљевски парох. Благослов Владике Лаврентија пренео је архијерејски намесник други ваљевски, протонамесник Саша Максимовић, упутивши у име братства усрдно благодарје проти Драгомиру Јовановићу на свему што је у протеклих седам година учинио за саборни храм и пожелевши његовом наследнику много успеха у вођењу братства саборног храма. За седмогодишње прегалаштво на изградњи Храма Васкрсења и Храма Светог Нектарија, Владика Лаврентије наградио је оца Драгомира Јовановића Архипастирском граматом.

У литургијској проповеди протонамесник Живојин Кнежевић подсетио је на значај Најрадоснијијег празника – Божића и припремних недеља и јеванђеља која се у њима читају, а уз помоћ којих треба да проникнемо у тајну Рођења Господа Христа. Сусрет Бога, Творца свега видљивог и невидљивог, и човека догодио се да бисмо научили како да се избавимо од греха, смрти и ђавола, наших највећих непријатеља, како је говорио Преподобни Отац Јустин. Грехом је човек изашао из благодати Божје, а покајањем се враћа у то достојанство и зато је веома значајна Света тајна исповести. Да се што достојније причестимо „светињом над светињама“, јер то је заједница са живим Богом, истакао је протонамесник Живојин Кнежевић.

  • Долази Божић, тај радосни дан сусрета Бога и човека. Потрудимо се да што достојније дочекамо празник. Да се радујемо Ономе Који је дошао на земљу да на небо узведе нас. Као што каже Отац Јустин, унутрашња мисија Цркве јесте да човека узведе на небо. Да будемо поново у рају са светитељима Божјим, Светим Савом и свим светитељима нашим. Да је то могуће сведоче нам примери наших савременика Владике Николаја и Оца Јустина, који се моле за нас – закључио је протонамесник Живојин Кнежевић, новопостављени старешина саборног храма.

Отац Живојин Кнежевић рођен је 22. септембра 1977. године у Ваљеву, у породици угледног свештеника Храма Светих апостола Петра и Павла у селу Ставе, протојереја – ставрофора Марјана Кнежевића. Завршио је Основну школу „Илија Бирчанин“ у Ставама и Богословију „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима. Изузетан је познавалац рада на рачунару о чему најпре говори један од првих и најпраћенијих православних портала „Библиотека Свети Наум“, чији је био покретач и уредник. Предавао је верску наставу у неколико школа, а године 2003., на празник Светог Прокопија, у Оглађеновцу је рукоположен у чин ђакона. У чин свештеника отац Живојин Кнежевић рукоположен је на Митровдан 2005.у Осечини. Доласком Владике Милутина у трон обновљене Ваљевске епархије 2006., прелази у Ваљево и, заједно са почившим протом Милованом Теовановићем, оснива информативну службу и епархијски Радио Источник, а посебан допринос пружа и формирању епархијског магацина . Творац је и уредник интернет странице Епархије ваљевске и учесник у изради неколико православних сајтова у Србији и свету. Бави се програмирањем за потребе Цркве и припремом за штампу књига и икона. Шест година протонамесник Живојин Кнежевић је служио у манастиру Ћелије, што представља важно поглавље у његовој пастирској служби. Ожењен је Слађаном (рођ. Бошковић), професором философије, и отац Ангелине, Злате и Наталије.

Ј. Ј.