Благослов манастира Тумане у Храму Васкрсења Христовог

Протосинђел Петар: Благодарност радује човека!

У Недељу 28. по Духовима Светом Литургијом у Храму Васкрсења Христовог началствовао је протосинђел Петар (Богдановић), сабрат манастира Тумане, уз саслуживање свештенослужитеља саборног храма, што је веома обрадовало овдашњи верни народ, који често у великом броју походи познату браничевску светињу ради поклоњења моштима Светих Зосиме и Јакова. У литургијској проповеди, утемељеној на јеванђељском одломку о исцељењу губаваца (Лк 17, 12- 19), протосинђел Петар истакао је да Господ даје свима подједнако, и добрима и лошима. Свако добро и сваки савршени дар долази од Господа и ми можемо само на томе да Му благодаримо.

  • Ми Господу немамо ништа дати, осим онога што је већ он нама даровао, али те дарове ми печатимо нашим благодарењем. Зато је Литургија славословље, песма, а не сувопарно излагање оног у шта верујемо. Зато је Свети оци пореде са свадбом царевог сина, где је цар Бог Отац, син Господ наш Исус Христос, а невеста Црква, а Црква то смо ми – заједница верних. Зато у нашим животима треба да будемо испуњени благодарношћу. Да се свагда сећамо свих доброчинстава које нам је Господ у изобиљу дао – рекао је протосинђел Петар. Благодарење је оно што радује човека. Оно није потребно Господу, већ нама. Јер, само човек испуњен благодарношћу јесте радостан, цео и испуњен човек, истакао је тумански духовник родом Мионичанин.

Отац Петар је захвалио братству саборног ваљевског храма на части да са њима данас служи и верном народу који се молитвено окупља у овом времену, узмоливши Господа да се једног дана сви заједно сусретнемо у дану Другог доласка Христовог.

На данашњој Литургији велики број верника је примио Свету тајну причешћа. Међу њима, највише деце, која су са посебном радошћу обележила Детињце, њима посвећену трећу недељу пред Божић.

Ј. Ј.