Манастир Пустиња обележио своју крсну славу

Нема страха, радујмо се Богу и једни другима!

Празник Ваведења Пресвете Богородице, храмовна слава манастира Пустиња, ове године прослављен је молитвеном свечаношћу, уз поштовање мера заштите у условима епидемије вируса корона. Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање протонамесника Бранка Чолића и ђакона Стевана Сировљевића и Момчила Димитријевића, као и молитвено учешће пустињских сестара на челу са игуманијом мати Нином.

Празник Ваведења Пресвете Богородице, који слави успомену на улазак трогодишње Дјеве Марије у јерусалимски храм, треба да нас научи да не можемо бити прави људи уколико не будемо истински образовани, а то ћемо бити ако будемо имали образ Божји, рекао је у литургијској проповеди протонамесник Бранко Чолић. У средњовековном манастиру Пустиња низ генерација монаха се управо на тај начин образовао. У времену у којем живимо можемо уочити да многи имају све мање образа Божјег, иако имају разна знања.

  • Многи данас од вируса и бактерија не виде човека. Технологија и наука овог света су напредовале и довеле нас до тога да се сада плашимо једни других. Да треба да бежимо од места где ћемо стећи истинско образовање – образ Божји. Да треба да бежимо једни од других, као и од оних којима су родитељи предали Пресвету Богородицу, јер су они извор заразе. Да су манастири и цркве места на која се не сме ићи, а да сам празник треба да буде дан у коме ћемо спавати и не сећати се да је то дан који је посвећен Богу нашем. Ако га посветимо Богу и светима, тај дан је више него било који други – указао је протонамесник Бранко Чолић, осврнувши се на актуелну ситуацију у којој се неретко, под плаштом бриге за здравље, људима саветује да избегавају одласке у храмове.

Родитељи Пресвете Богородице имали су велико поверење када су је предали свештеницима у храм, знајући да тамо ништа лоше неће научити, јер тамо обитава Дух Божји. Као крштени и миропомазани, и ми смо обиталишта Духа Божјег. Када се саберемо, зар се можемо плашити било чега, запитао је отац Бранко Чолић.

  • Зар се можемо плашити када је Бог победио свет? Зар се можемо плашити када је Он рекао да треба да будемо истински борци и носимо мач духовни, а вера нам буде штит? Да се наоружавамо добрим делима и врлинама и да ћемо тако покорити свет. Нема страха, браћо и сестре! Једино о чему треба да бринемо јесте да нас Бог, Пресвета Богородица и светитељи препознају као своје, као део народа Божјег, када будемо стали испред Њега. Нема страха, треба да се радујемо Богу и једни и другима – закључио је отац Бранко Чолић, честитајући славу обитељи манастира Пустиња и свим учесницима литургијског сабрања.

Након Свете Литургије, начињен је литијски опход око храма, одслужена молитва за упокојене и преломљен славски колач. Традиционална трпеза у манастирском конаку ове године је изостала, како би мере предострожности у време епидемије биле испоштоване.

Ј. Ј.