Литургија у саборном храму у част Светог Јована Златоустог

По благослову блаженопочившег Епископа ваљевског Г. Милутина, и ове године, у Храму Васкрсења Христовог служена је Света Литургија на празник Светог Јована Златоустог, једног од највећих отаца Цркве, Патријарха цариградског у 4. веку. По његовом тексту Литургија се већ шеснаест векова служи у православним храмовима, уз Литургије Светог Василија Великог и Светог Григорија Двојеслова. Урадио је много тога за Цркву и научио да увек за све благодаримо Богу, што је и основно значење Литургије и Евхаристије, рекао је у проповеди свештеник Дејан Трипковић.

  • Светио Јован Златоусти је имао огромно светско и богословско знање, крунисано тиме да треба живети у љубави Божјој, јер љубав је навјвеће знање. Једна од његових чувених реченица гласи:“Твори и говори“- што је чинио, то је и говорио. И тога треба да се држимо у данашњем тешком времену. Томе нас је учио и Патријарх Павле, и Владика Николај и Отзц Јустин. Свети Јован Златоусти, поред сјајних беседа и књига, стварао је милосрдна дела, оснивао сиротишта и много тога са својим свештеницима чинио да помогне народу. Имао је велику љубав према својој браћи и сестрама, али и целом свету- поучавао је отац Дејан Трипковић о житију славног светитеља.

Преподобни Отац Јустин јако је волео Светог Јована Златоустог и у знак те љубави у манастиру Ћелије једна капела је њему посвећена. Отац Јустин је наставио путем којим је ишао Свети Јован Златоусти, а и један и други, као и бројни светитељи кроз векове, јесу пример нама како да хришћански живимо, закључио је свештеник Трипковић.

Ј. Ј.