Молитве за блаженоуснулог Патријарха српског Иринеја у ваљевским храмовима

У знак жалости за новопрестављеним пастиром Божјим, Његовом Светошћу Патријархом српским Г. Иринејем, у 9 часова огласила су се звона на ваљевским храмовима.

У Храму Васкрсења Христовог помен првојерарху Српске Цркве служио је архијерејски заменик Епископа ваљевског, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање братства саборног храма. Молитве за блаженоуснулог Патријарха Иринеја принели су и свештеници Храма Покрова Пресвете Богородице, предвођени архијерејским намесником првим ваљевским протонамесником Дарком Ђурђевићем, док је у Храму Светог великомученика Георгија поменом началствовао јереј Далибор Чкојић, ученик Богословије „Светих Кирила и Методија“ у Нишу управо у време када је у тамошњој епархији столовао Патријарх Иринеј.

Током деценије управљања Српском Православном Црквом, Патријарх Иринеј, на позив блаженопочившег Епископа ваљевског Г. Милутина, четири пута је боравио у Епархији ваљевској. Први пут Лета Господњег 2010., поводом десетогодишњице Храма Светог Георгија, када га је Владика Милутин одликовао Орденом Светог Владике Николаја и даривао иконом Преподобног Оца Јустина.

Године 2013. са браћом архијерејима, свештенством и верним народом у манастиру Лелић прославио је три велика јубилеја: 17 векова Миланског едикта, 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша и 10 година од канонизације Светог Владике Николаја. Својим доласком учинио је част обележавању Стогодишњице ратне болнице у Ваљеву  2015. године, када је у Међуопштинском историјском архиву отворена изложба која сведочи страдања, хуманост и пословичну пожртвованост Ваљеваца у одбрани светиње живота. Недавни, нажалост и последњи долазак Патријарха Иринеја у Ваљево, збио се 1. октобра 2020. године, када је одслужио шестомесечни парастос Владики Милутину, који му је био нарочито драг још из времена Монашке школе у манастиру Острогу у којој му је био наставник. У време мајских поплава 2014. године, благословом Патријарха Иринеја, Епархија ваљевска добила је највише средстава из патријаршијске Фондације „Патријарх Павле“за санацију штете узроковане воденим стихијама. На подршци у тим тешким данима верни народ Епархије ваљевске ће му заувек бити благодаран.

Након Владике Милутина и Митрополита Амфилохија, Патријарх Иринеј пошао је путем вечности, у загрљај Господу, Коме је пуних 60 година служио. Поред туге због привременог растанка, остаје нам да молитве за његову душу узносимо онако како је он чинио за све нас током земаљског века и како ће убудуће чинити крај престола Божјег.

Ј. Ј.