Сећање на прославу празника Светог Краља Милутина 2019. године

Сећање на прославу празника Светог Краља Милутина, небеског заштитника блаженопочившег Владике Милутина и славе Завода за јавно здравље Ваљево, 12. новембра лета Господњег 2019.

Празник Светог Краља Милутина, највећег средњовековног задужбинара, по коме је носио име, блаженопочивши Епископ ваљевски Г. Милутин радо је прослављао са запосленима у Заводу за јавно здравље Ваљево, који управо овог славног Немањића светкују као свог заштитника.

Прошле године у овој установи, а потом и у Епархијском дому, Владика Милутин прославио је, испоставиће се, нажалост последњи пут свог небеског покровитеља. Славски колач у Заводу је преломио протојереј – ставрофор Драган Алексић, честитавши славу колективу  и имендан духовном оцу Епархије ваљевске. Благодарећи на честиткама, Владика Милутин је том приликом рекао:

„Чули сте сви за Светог Јована Кронштатског, великог руског светитеља и чудотворца. Кажу да је имао своју башту и у њој пуно цвећа. И ту је одлазио сам да се помоли Богу,  да пише (много је писао) и да размишља о свом боравку на земљи и циљу због ког је ту. Онда је повремено устајао са столице и ишао да љуби цвеће. Гледали су то људи, његови ученици, и питали: „Зашто, оче Јоване, љубите руже, цвеће уопште? Оно је одговорио на најлепши начин, са јасном поуком, рекавши: Ја не љубим цвеће, већ руку Онога Који је саздао цвеће.“ Ништа више на ово не бих рекао. Колико је лепо волети сваки цветић, сваку травку, сваку птицу, све што лети, све што гмиже… Само љубав је потребна и све ће вам се љубављу вратити. Не говоре научници узалуд да цвеће познаје кад му причате и „одговара“ на то. Колико је лепо волети све на овом свету и ништа и никога не мрзети. Нема се времена за мржњу! Само за бескрајну љубав. Волети све, све, све! Кад волимо све што нас окружује, волимо Онога Који је то саздао. Кад љубимо то, Њега љубимо, руку Божју. Честитам вам славу, вашег заштитника Светог Краља Милутина. Домаћин кад слави, не иде на славу. Али, ето ја код вас дођем. Срећно вам било свима!“

Директорка Завода за јавно здравље др Марија Гавриловић заблагодарила је Владики Милутину на благословима, истакавши да је у установи којом руководи и он домаћин и да се сви запослени радују сусретима са њим.

J.J.

Линк ка вести: Свети Краљ Милутин – имендан Владике Милутина и крсна слава Завода за јавно здравље Ваљево