Богомољачко братство у Осечини прославило свог заштитиника Светог Димитрија Солунског

Светог великомученика Димитрија Солунског и ове године, као свог  заштитника,  прославило је Богомољачко братство при Храму Вазнесења Господњег у Осечини. У навечерје празника традиционално је служено празнично бденије, уз торжествено појање свештеника подгорског намесништва. На дан празника литургијско сабрање предводио је архијерејски намесник, подгорски протонамесник Велимир Крстић, уз саслуживање протојереја – ставрофора Миломира Ћосића, протојереја – ставрофора Михаила Станковића и протојереја – ставрофора Будимира Стевановића. У празничној беседи, отац Велимир Крстић приближио је верном народу светитељски лик покровитеља осечанског братства, кога бројни домови прослављају као крсну славу.

  • Господ је обдарио Светог Димитрија толиком храброшћу и вером да га није могао уплашити ни затвор, ни мучење, оно копље, којим је усмрћен није га могло победити… Он је својом смрћу победио смрт, баш као раније на крсту што је наш Господ учинио. Он се јавио као победоносац, а убрзо га је Господ прославио и точењем светог мира из његових светих моштију. Велику благодат Господ је излио преко његових светих моштију на град Солун и цео православни свет у ком смо и ми овде сабрани- рекао је протонамесник Велимир Крстић.

У име братства, богомољцима се обратио старешина храма, протонамесник Зоран Јаковљевић, захваливши им  што су скупили снаге и показали веру доласком на Литургију у ово време великих искушења која су на свима. Свештенослужитељи су пререзали славске колаче и славље је настављено у порти и црквеном дому, поштујући све мере које су прописане у време епидемије.

Милован Стевановић, вероучитељ