Освећење Едукативног центра „Епископ Милутин“ у Бебића Луци

Пројекат Удружења „Загрљај“, који се реализује уз подршку Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ и Основне школе „Здравко Јовановић“ Поћута, Едукативни центар у Бебића Луци, који носи име блаженопочившег Епископа ваљевског Г. Милутина, данас је свечано освећен. Обредом освећења началствовао је архијерејски заменик Епископа ваљевског, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање духовника ПНХЗ –а, протојереја – ставрофора Милинка Јовића, а уз молитвено учешће начелнице Школске управе Ваљево др Зорице Јоцић и више гостију и пријатеља. Смештен у просторијама Издвојеног одељења поћутанске основне школе, у коме нажалост одавно нема ђака, Едукативни центар „Епископ Милутин“ намењен је организовању духовних, културних, уметничких и спортских активности за децу и омладину са посебним потребама, али и све оне који буду желели да у амбијенту недирнуте природе проведу време, уживајући уз жубор потока и цвркут птица.

Обраћајући се присутнима, протонамесник Филип Јаковљевић похвалио је прегалаштво Удружења „Загрљај“ и председнице Лепе Пиргић, која чега год се дотакне учини „да то процвета и стоструки род доноси“.

  • То је пример свима нама да у тешком времену, окружени тешким вестима које свакодневно добијамо, чујемо и нешто лепо. Стари Грци су имали један појам који гласи „калокагатија“- осећај за добро и лепо. И то је прва наука коју су грчки философи преносили својим ученицима, развијање осећаја за добро и лепо. Овде управо доживљавамо то – да се добро и лепо осећамо. Да Бог промишља и да ништа није случајно, говори нам и то да је овде пре 70 година Господ послао личност и дело нашег блаженопочившег Епископа Милутина, који се родио овде. Његов дух је овде узрастао у меру раста висине Христове, а ево и после његовог одласка овде је остао траг његовог дела и сигуран сам да се његов дух радује данас са нама, јер је стара школа васкрснула у едукативни центар – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, пожелевши носиоцима пројекта да ово богоугодно дело ускоро приведу крају.

Духовник ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ протојереј – ставрофор Милинко Јовић подсетио је на изворишта духовности и стваралаштва уопште – цркве и манастире, које је подизао Свети Сава и остали Немањићи. Тих изворишта никад није много. Овде постоји школа у Поћути и манастир Пустиња. Придодат им је Едукативни центар у Бебића Луци, који ће око духовности, уметности и спорта сабирати младе људе, како би их вратио светосавској традицији у времену утицаја туђинских култура. „Молитвама Светог Владике Николаја, Оца Јустина и Владике Милутина, који је много волео овај крај, верујем да ћемо у томе и успети“, истакао је прота Милинко Јовић. Прота Јовић је заблагодарио донаторима и свима који су подржали овај подухват, а посебно начелници Школске управе др Зорици Јоцић.

Школа у Бебића Луци једна је од 350 издвојених одељења на подручју Колубарског и Мачванског округа, које покрива Школска управа Ваљево. Једнако је важна као све друге и Школска управа подржава напоре сјајних људи који су дошли са идејом да се овај објекат претвори у едукативни центар за децу са посебним потребама, али и сву децу Ваљева, истакла је начелница Школске управе Ваљево др Зорица Јоцић. У последњих шест година у овој школи није било ђака, а нажалост и наредних година их неће бити. Надамо се да ће се појавити, да ће нека породица пожелети да овде заснује живот.

  • Инвестиције у образовање и било какве активности за децу су улагања у будућност, у којој ми нећемо бити присутни, али ће остати дела иза нас. Иза Лепе Пиргић и проте Милинка Јовића остаће ова активност. За сада је довољно учињено да се крене са одређеним радионицама, образовним, културним и спортским активностима за децу са развојним проблемима. Природа и ова лепота ће сваким даном добијати на цени. У времену загађења у којем живимо, ова природа је заиста лековита и за нас одрасле, а камоли за децу. Посебно за децу са одређеним сметњама у развоју. За њих никако не смемо да ставимо акценат на способности које им донекле нису развијене, већ на потенцијале које имају. Свакако, у оваквом простору биће им лакше и терапеутски него у неким градским и затвореним просторијама – поручила је др Зорица Јоцић, пожелевши да овај пројекат траје годинама и да у њему што више деце учествује.

Ј. Ј.