Славска свечаност у Бабиној Луци

За нас хришћане смрт не постоји

Храмовна слава Свети апостол и јеванђелист Лука у Бабиној Луци обележена је молитвеном свечаношћу. Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник други ваљевски, протонамесник Саша Максимовић, уз саслуживање пароха бранковинског протојереја – ставрофора Душана Патијаревића, пароха бабинолучког јереја Николе Петровића и ђакона при Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву Александра Панића. Након Литургије начињен је трократни литијски опход око храма и одслужена молитва за упокојене парохијане, Епископа ваљевског Г. Милутина и новопрестављеног слугу Божјег Митрополита црногорско – приморског Г. Амфилохија. Славски колач је преломио архијерејски заменик Епископа ваљевског, протонамесник Филип Јаковљевић, који је некада службовао у овим крајевима. У складу са мерама које прописују стручњаци у време епидемије вируса корона, приређена је коктел трпеза за учеснике славског сабрања. Овогодишњи домаћини били су Живадин и Радојка Матић, а колач су за наредну годину преузели Сава Јаковљевић, наставник веронауке у Пољопривредној школи Ваљево, и супруга му Марија.

У празничној проповеди протонамесник Саша Максимовић подсетио је на догађај Васкрсења Христовог, који је начинио историјски преокрет у поимању смрти међу људима. Христос је победио смрт као највећег непријатеља човека, претворивши је у врата кроз која пролазимо и настављамо да живимо у Царству Божјем. Та највећа победа Христова се неретко заборави, из срца испари осећај безбрижности, који нам је Христос дао. Страх од смрти посебно се враћа када се много прича о болести као што се то чини ове године, указао је архијерејски намесник други ваљевски.

  • Ми као хришћани морамо да сачувамо своју душу шта год нам причали. Не бисмо требали да се плашимо приче о болести, страдању и умирању, јер за нас смрт не постоји. Као хришћани, не бисмо требали да пратимо „бога мртвих“, већ Бога живих. Како стоји у Светом јеванђељу апостола Луке, „наш Бог није бог мртвих, него је наш Бог – Бог живих“, који улива наду, даје живот и осветљава наш пут ка Царству Божјем. У тој збрци коју имамо у својим главама, морамо сачувати душу- рекао је протонамесник Саша Максимовић.

Због болести о којој се данас говори било је забрањено да уђемо у цркву, да се сјединимо са Христом. Тражена је дистанца од Бога и људи. Због тога је то ђаволска болест, јер наш Бог не тражи да се раздвајамо, него да се увек сједињујемо, истакао је протонамесник Саша Максимовић. Ова болест је прилика да преиспитамо себе колико смо били верни, а колико смо сумњали. Да проверимо да ли смо остали на правом путу и оваква дешавања прихватимо као „тренинг“ нашег смирења. Нас хришћане не сме да повије ни најмањи поветарац искушења, нити да иједна варница мржње плане у нашем срцу. Бог све то допушта да би нам се вратила нада у Њега, која је нестала због страха који се шири у овом свету. Смрт је крај за оне који немају вере и наду у Бога, закључио је отац Саша Максимовић. Честитајући славу, он је пожелео да се још много година сабирамо у част Светог Луке и Светог Петра Цетињског, кога такође данас прослављамо, као и у част још једног Цетињанина – Митрополита Амфилохија, који се на претпразништво упокојио. Данас смо заједно у молитви са народом Црне Горе и увек остајемо заједно и одана чада великом цетињском пастиру.

Ј. Ј.