Слава и освећење фрескописа Храма Покрова Пресвете Богородице

Мајка Божја својим покровом бди над градом Ваљевом

Најстарија ваљевска светиња, Храм Покрова Пресвете Богородице, великом молитвеном свечаношћу обележила је празник у чију је славу подигнута – Покров, јављање Мајке Божје у Влахернској цркви у 10. веку у Цариграду. Светом Литургијом је началствовао игуман Георгије, старешина манастира Лелић, уз саслуживање свештенства из Ваљева и протојереја – ставрофора Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управне канцеларије. Посебно свечани тон овогодишњој храмовној слави дало је освећење недавно завршеног живописа, које је обавио администратор Епархије ваљевске Епископ шабачки Г. Лаврентије. Обнова фресака у храму, који је безмало два века место сабрања у славу Божју становника Ваљева и шире, почела је 2010. године по благослову блаженопочившег Епископа ваљевског Г. Милутина.

Пресветој Мајци Божјој и њеном покрову посвећени су бројни храмови, манастири, лавре и скитови. Узносе јој се молитве на разним богослужењима. О њеном земаљском животу мало знамо. Личност Пресвете Мајке Божје у пуноћи се јавља након светог јој успења. Она је молитвена посредница до Сина њеног, Господа Исуса Христа, свима који јој се молитвено обраћају. Речју, Пресвета Богородица је после Њега најактивнија личност у животу Цркве, део је празничне беседе протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског заменика Епископа ваљевског.

  • Када би сабрали сва њена доброчинства и помоћи роду људскоме, било би их као зрна у песку морскоме. И данас, на овај свети празник, ми се сећамо свих чудесних јављања Пресвете Дјеве. Сећамо и сабирамо их у једно, поштујући и празнујући празник Покрова Пресвете Бопгородице. Овај празник установљен је на њено дивно јављање, које су видели Свети Андреј јуродиви и његов ученик Епифаније на свеноћном бденију у Влахернској цркви у Цариграду… Мудри су били наши преци када су саградили овај храм. Мудри, као апостоли и пророци у Старом завету, који су благодаћу Духа Светог најављивали месију Христа. Значај ове светиње огледа се у томе да се не бојимо, јер над градом Ваљевом бди Пресвета Мајка Божја својим покровом – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић у литургијској проповеди на слави Покровског храма.

Учесницима сабрања славу је честитао старешина Храма Покрова Пресвете Богородице, протојереј – ставрофор Зоран Јаковљевић, поделивши радост што су након десет година засијале нове фреске у најстаријој градској цркви, рад угледног зографа, академског сликара Миодрага Шумарца. Администратор Епархије ваљевске, Епископ шабачки Г. Лаврентије, осветио је живопис, а потом је начињен литијски опход око храма, одслужена молитва за упокојене парохијане и првог ваљевског архијереја, блаженопочившег Владике Милутина и преломљен славски колач. Обраћајући се верном народу, Владика Лаврентије узмолио је Господа да благослови молитве упућене данас и свих дана у којима смо стајали пред Њим у овом светом храму.

  • Срећан сам што смо дочекали да се у овом лепом, обновљеном храму и даље Богу молимо за здравље, срећу и благослов наших добрих хришћана Ваљеваца. Нека вас Бог све дарује здравим, лепим и радосним животом. Нека вас и све ваше штити од сваког порока и сваке моралне палости – рекао је Владика Лаврентије, уз жељу да Покровски храм и даље буде место састајања хришћана у Ваљеву, апотека духовних лекова у којој ће сваки човек наћи утеху и радост својој души.

У име свештенства и свештеномонаштва Епархије ваљевске Владики Лаврентију добродошлицу је пожелео архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић. Он је захвалио администратору Епархије ваљевске на узнетим молитвама и освећењу фрескописа, које смо данас дочекали, а чија је израда отпочела пре тачно деценију, уз благослов блаженопочившег Владике Милутина.

Ј. Ј.