ПНХЗ са ђацима у Поћути обележила Дечју недељу

Традиционални културно – уметнички програми, по којима је Дечја недеља препознатљива, ове године су приређени у знатно мањем обиму услед актуелне епидемиолошке ситуације. Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“, у сарадњи са Удружењем „Загрљај“, 9. октобра 2020. године, Дечју недељу улепшала је ученицима Основне школе „Здравко Јовановић“ у Поћути. У дворишту школе сви заједно посадили су три дрвета тисовине у знак пријатељства, које их већ дуже време повезује.

Крај чесме, украшене мозаичком иконом Светог Саве, дара некадашњег ученика блаженопочившег Владике Милутина, протојереј – ставрофор Милинко Јовић, духовник братства, одржао је кратку проповед ученицима о значају лика и дела првог српског архиепископа.

  • Свети Сава је раширио јеванђељско учење у српском народу. Заједно са својим оцем и браћом, подизао је цркве и манастире – изворишта духовности, писмености, културе и уметности. Њихов подвиг неимарства у славу Божју наставили су и потомци светородне немањићке лозе. Овде имамо чесму као извориште свеже планинске воде, школу – изворишта знања, а у близини је извориште духовности, прелепи манастир Пустиња. то су велики благослови за све нас – рекао је прота Милинко Јовић, духовник ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“.

Чланови братства даривали су ђаке слаткишима и крстићима, док је директору школе Влади Вујићу прота Милинко Јовић уручио икону Пресвете Богородице.

Подсећања ради, ОШ „Здравко Јовановић“ уступила је братству  објекат свог издвојеног одељења у Бебића Луци, који је одавно затворен. Чланови ПНХЗ и Удружење „Загрљај“, уз помоћ манастира Ћелије и бројних пријатеља, привели су крају радове на његовој обнови и ускоро би требало да у њему почне да ради едукациони центар, који ће носити име Владике Милутина.

Ј. Ј.